Klaar voor de zomer met een gemakkelijke lente-detox

Klaar voor de zomer met een gemakkelijke lente-detox
2 mei 2022 Edited 8 september 2023 678 view(s)
Klaar voor de zomer met een gemakkelijke lente-detox

De lente doet zijn best en de meeste onder ons staan te trappelen voor een heerlijke lange zomer. Na de winter, met vaak wat meer kilootjes, is een lente detox geen overbodige luxe. Een weekje plantaardig en geen suikers doet voor velen vaak veel goeds. Deze blog staat daarom in het teken van een simpele detox die je gemakkelijk thuis met juicer, blender en keukenmachine kunt klaarmaken.

Begin januari schreef ik een blog over een diepere detox. Het is natuurlijk mogelijk om daar (weer) iets uit te kiezen. Je kan natuurlijk ook eerst kijken hoe je je voelt na onderstaande lente-detox. Wellicht voel je je daarna erg gemotiveerd om nog een laagje dieper te gaan.

ALGEMENE ADVIEZEN

In de detox blog had ik op het eind extra tips gegeven. Voor het gemak herhaal ik de meeste in onderstaande opsomming:

 1. Het allerbelangrijkste is dat je goed naar je lichaam luistert. Je helpt jezelf niet met pushen. Elk lichaam reageert anders en elk lichaam heeft zijn eigen behoeftes op ieder moment. Dus leer te voelen wat écht goed voelt en bij je lichaam past.

 2. Wanneer je gaat reinigen, zou het kunnen zijn dat je je wat moe en grieperig gaat voelen. Dit is niet raar maar wel goed om in de gaten te houden. Als je normaal gesproken veel suikers eet kan het ook voorkomen dat je afkickverschijnselen krijgt als je ermee stopt. Allemaal goed om in de gaten te houden en daarin mild te zijn naar jezelf.

 3. Probeer de lente detox 1 week vol te houden. En ook hier geldt; voel goed wat voor jou goed voelt. In deze blog staan allerlei recepten om je op weg te helpen. Maar ik kan me niet voorstellen dat je kookboeken thuis en/of het internet je andere smakelijke plantaardige recepten kan voorleggen.

 4. Je kan alle recepten koud of warm eten. Wanneer je de maaltijden warm wilt eten, warm het dan heel zachtjes op tot de gewenste temperatuur. Op deze manier kook je de nutriënten minimaal tot niet kapot. Wat je ook kan doen is de blender wat langer aanzetten. De wrijvingskracht zorgt ervoor dat de ingrediënten warmer worden.

 5. Zorg dat je genoeg eet. Het gaat hier niet om honger lijden. Eet tot je verzadigd bent. Dit voorkomt, de wellicht bekende, eetaanvallen.

 6. Het menselijk lichaam bestaat voor gemiddeld 60 % uit water. Voldoende water drinken van een goede kwaliteit is daarom geen overbodige luxe. Voor goed gefilterd water zou je kunnen denken aan Alkanatur of het Adya Water systeem.

 7. Verminder je inname van geraffineerde suikers. Dus laat de koekjes en dropjes even staan. Neem daarvoor in de plaats vers fruit en groenten. En als het even kan, biologisch. Hierdoor bespaar je je lever het “opruimen” van pesticides.
  Je vindt inspiratie voor een reinigend dieet op de webpagina van dokter Group.

 8. Verminder je inname van cafeïne en cacao. Cafeïne en cacao zijn goede oppeppers. Soms erg handig maar op deze manier voel je minder goed wat je lichaam daadwerkelijk nodig heeft.

 9. Laat je alcoholversnaperingen even staan. Iedereen weet dat je je fitter voelt als geen alcohol drinkt.

 10. Geef je lichaam zoveel mogelijk rust en zo min mogelijk stress. Als je je moe voelt, doe dan een stapje terug en ga op tijd naar bed.

 11. Blijf niet de hele dag liggen of zitten maar ga ook minimaal een half uur wandelen in de buitenlucht. Bewegen en natuurlijk licht zijn ook belangrijk voor je welzijn.

 12. Wat je ook kan overwegen zijn klysma’s. Hiermee kan je je darmen helpen te reinigen. Klik hier voor meer informatie.

LENTE DETOX RECEPTEN

NA HET OPSTAAN

1 glas water met wat citroen / limoen / appelazijn en cayenne. Eventueel kan je hier ook wat zout aan toevoegen.

Voordat ik onderstaande recepten aan je voorleg, wil ik je aanraden om elke dag iets van zeewier aan je maaltijden toe te voegen. Zeewier bevat veel nutriënten. Zelf ga ik geen dag zonder en wissel ik af want elk zeewier heeft weer zijn eigen unieke nutriënten samenstelling. Kijk voor ons uitgebreide assortiment hier.

ONTBIJT

Ik zal enkele opties geven voor verse sappen. Het beste is om deze een half uur voor je ontbijt te drinken. Zo kan de sap het beste verteerd en opgenomen worden. Hier een aantal opties voor een goede juicer

VERSE SAP RECEPTEN

Het beste is om zoveel mogelijk groenten te drinken. Vruchtensappen beïnvloeden je suikerspiegel teveel en dat werkt voor de meeste niet positief uit. Citroen, limoen, grapefruit en zure appels kunnen wel. Maar let ook op dat je niet meer dan 30 % daarvan in je sap hebt.
Er wordt beweerd dat selderij en komkommer het meest reinigend zijn voor het lichaam. Ik zal deze daarom in onderstaande sap combinaties noemen. Het is nu niet de tijd voor boerenkool, maar als deze toch ergens vindt, raad ik je zeker aan deze toe te voegen. 

Ik wil je aanmoedigen zelf de verhouding, en ook andere variaties, van de sappen uit te proberen. Over smaak valt niet te twisten!

SAP COMBINATIES

 • Selderij, komkommer, zure appel, peterselie
 • Selderij, komkommer, spinazie, wortel, gember
 • Selderij, komkommer, paar takjes waterkers, biet, zure appel
 • Selderij, komkommer, snijbiet, limoen
 • Selderij, komkommer, zoete, aardappel, citroen
 • Selderij, komkommer, andijvie, venkel, zure appel
 • Selderij, komkommer, broccoli, paar takjes waterkers, grapefruit

SMOOTHIE OPTIES

Ik gebruik al sinds 2008 de Vitamix Blender . Ik heb heel wat blenders getest en gehad maar niets overwint. Wat ik een extra pluspunt vindt is dat ik er ook sappen mee kan maken. Wat je namelijk kan doen is alle sap ingrediënten blenden en dan door een zeefzak filtreren. Ideaal als je op vakantie gaat maar geen zin hebt een juicer én blender mee te nemen.

Belangrijk is dat je in je smoothies ongeveer 2/3 groenten neemt en 1/3 fruit. Maak en eet van onderstaande smoothie combinaties zoveel tot je je verzadigd voelt. Speel met de hoeveelheden en ingrediënten. Variatie is altijd belangrijk. Voor de ochtend wil ik je aanraden nog niet aan noten te beginnen maar bijvoorbeeld avocado en/of chiazaad. Deze zijn lichter te verteren en verzadigen ook. Op deze manier kan je lichaam rustig op gang komen.

SMOOTHIE COMBINATIES

200 gram spinazie

2 perzikken

Water

Optioneel: irish moss, chiazaad, avocado

 

1 komkommer

3 stengels selderij

Grote hand spinazie

1 appel

Optioneel: irish moss, chiazaad, avocado

 

200 gram snijbiet

1 Mango

3 selderij stengels

Optioneel: irish moss, chiazaad, avocado

 

1 krop andijvie

1 banaan

Hand bessen

Optioneel: irish moss, chiazaad, avocado

 

1 krop romaanse sla

1 komkommer

2 handen bessen

1 appel

Optioneel: irish moss, chiazaad, avocado

 

1 zure appel

Halve komkommer

2 handen ananas

200 gram spinazie

Optioneel: irish moss, chiazaad, avocado

 

LUNCH & DINER

Zorg dat de lunch de grootste maaltijd van je dag is. De vertering is gedurende dag actiever dan tegen de avond. Bovendien heeft je lichaam nog de rest van de dag om te verteren. Bewegen, ook al is het licht, helpt ook om je vertering te stimuleren.

Probeer je diner minimaal 2 / 3 uur voordat je naar bed gaat te eten. Op deze manier is je lichaam al ver in het verteringsproces en zal je rustiger slapen.

Niet veel trek? Je kunt er ook voor kiezen om een sap en/of smoothie te nemen.

LUNCH & DINER RECEPTEN

Voor onderstaande recepten is het ideaal als je een goede keukenmachine hebt. Ik zweer erbij, het scheelt enorm veel tijd! Mijn favoriete merk is en blijft Magimix.

 

ZOETE SPICY KOOL SALADE

Meng onderstaande ingrediënten, in gewenste verhoudingen, door elkaar.

Rode en witte kool (in een keukenmachine tot de gewenste grootte gemalen)

Cashwenoten

Rozijnen

Verse koriander

Indien gewenst kan je wat lente-ui toevoegen.

Dresssing

Voor de dressing meng je onderstaande ingrediënten door elkaar. Ook hier wil ik je uitnodigen zelf de verhouding en consistentie te bepalen.

Cashwepasta

Tahini

Chilipoeder

Appelazijn

Zoetmiddel naar keuze. Zelf ben ik groot van fan honing en dadels.

Water

 

SNELLE AVOCADO SOEP

Voeg alle onderstaande ingrediënten in de blender totdat je de gewenste hoeveelheid en consistentie bereikt hebt.

Lekker met bijvoorbeeld linzen crackers of chips van Lima.

Kokoswater

Avocado

Rode sla & spinazie

2 selderij stengels

Peterselie

Tamari (naar smaak)

Garneer met pompoenzaad of sesamzaad

 

GEZONDE NOODLES MET KOMKOMMER

Sea Tangle Kelp Noodles

Komkommer over de lengte in dunne repen klaargemaakt. Dit kun je doen met een dunschiller zoals de Perfect Peeler of een andere dunschiller.

 

SAUS

Meng onderstaande ingrediënten bij elkaar tot er een dikke saus ontstaat. Maak het zelf zo kruidig als je wilt.

Notenpasta of zadenpasta naar wens, mijn favoriete merk is Amandelpuree of Carley’s.

Sap van citroen

Kerriepoeder

Verse koriander

water

Serveer dit over de kelp noodles en komkommerrepen. Laat het geheel even 10 minuten rusten zodat alles een beetje kan intrekken.

 

MANGO AVOCADO SALADE

Dit is een absolute favoriet van mij en super simpel! Keukenmachine is eigenlijk niet nodig. Beetje snijden en hakken, door elkaar mengen en eten maar!

Avocado (minstens 1:1 verhouding met de mango)

Verse mango of mango strips geweekt in water

Verse koriander

Verse munt

1 hete peper of wat chilipoeder

Scheut olijfolie

Sap van 1 limoen

 

BLOEMKOOL RIJST

1 kleine bloemkool, fijngehakt in de keukenmachine

Volle hand gedroogde tomaten in reepjes gesneden (aanrader: week de tomaten in wat water voordat je ze verwerkt, extra mals en meer smaak)

 

SAUS

Meng alle onderstaande ingrediënten tot de gewenste consistentie en smaak.

Amandelpuree

Mosterd

Olijfolie

Sap van 1 citroen

Omdat ongekookte bloemkool een vrij neutrale smaak heeft, combineert het goed met verschillende kruiden. Kerriepoeder met verse koriander of alleen komijnzaad vind ik bijvoorbeeld erg lekker.

 

ROMIGE BROCCOLI SOEP

Voeg alle onderstaande ingrediënten in de blender totdat je de gewenste hoeveelheid en consistentie bereikt hebt. Ook hier zijn de linzen chips van Lima of het brood van Living Seedful erg lekker. Voor mij wel altijd belegd met een laag notenpasta van Carley’s of avocado.

INGREDIËNTEN SOEP:

Broccoli

Verse zoete tomaten

pistachenoten*

*Een optie is ook om in plaats van de pistachenoten gekookte zoete aardappel of witte bonen toe te voegen. Voor het serveren kan je de soep wel garneren met noten en/of zaden. Zelf vind ik walnoten of zwart komijnzaad / nigella erg lekker. 

 

SNACK OPTIES

Groentensticks. Denk aan komkommerschijven, wortels, tomaatjes, selderij etc.

Noten en/of zaden

Vers fruit

Gedroogd fruit

Crackers

Verse sap

(kleine) smoothie

EN ZOALS IEDERE KEER WEER….

Deze blog is alleen om je te informeren. We adviseren je óók je eigen onderzoek te doen en goed te luisteren naar je lichaam. Je kan eventueel ook je arts raadplegen; zeker als je medicatie gebruikt.

Veel detoxplezier & tot de volgende maand!

Vorig artikel
Volgend artikel
Opmerkingen
Laat een reactie achter
Your email address will not be published
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension