en wat de giga gezonde kleur groen voor jou kan doen
Groen is dé kleur die we associëren met de natuur, met gezondheid, genezing en met nieuw leven. Groen is ook de kleur van het hartchakra, dat staat voor liefde en emotioneel evenwicht. Tenslotte staat groen ook voor milieubewustzijn.
Groene superfoods hebben de afgelopen decennia een enorme opmars gemaakt en zijn niet meer weg te denken uit gezondheidsland. Spirulina wordt al sinds de jaren 70 grootschalig als superfood en voedingssupplement verkocht, dankzij de combinatie van traditionele kennis -- de Azteken en de Maya's en traditionele stammen uit Afrika gebruikten Spirulina al als voedingsbron -, moderne wetenschap en de zoektocht naar duurzame voedselbronnen. Daarna volgden andere algen zoals chlorella en de blauwgroene algen uit het Klamathmeer in de VS.
Terwijl er steeds meer superfoods afkomstig van meren en de zee ontdekt werden en omgetoverd tot supplementen, waren ook Greens van het land in opkomst. Ontkiemde zaden van grassen zoals tarwe, gerst en peulvruchten als alfalfa hebben ook buitengewoon hoge gehalten en een grote diversiteit aan waardevolle voedingsstoffen, waardoor ze een bewonderingswaardige bijdrage leveren aan de algehele gezondheid, het immuunsysteem, de energie- en hormoonhuishouding, het libido en het vermogen om het lichaam te zuiveren en ontzuren.
En dat is wel nodig in deze tijd!
Naarmate de tijd en de trend van Greens voortschreed, kregen we ook oog voor planten dichterbij huis. We ontdekten dat naast de exotische, nieuwe superfoods van ver weg er ook genoeg in onze eigen omgeving te vinden is dat als superfood of superkruid beschouwd kan worden.
We hebben dus Greens uit de zee, Greens van het land en Greens uit de buurt. Het aanbod is heel groot, ik snap het wel als je door de bomen het bos niet meer ziet. Uiteraard is er die overduidelijke overeenkomst: de kleur groen. Groen heeft ook een kalmerend effect, dus neem je tijd om het onderstaande te lezen en bekijken. En neem er een matcha latte bij ;-)
Chlorofyl, de groene verbindende factor
Chlorofyl is kort gezegd omgezet zonlicht. Het is een groen pigment dat planten, algen en cyanobacteriën gebruiken voor fotosynthese, het proces waarbij CO2 en water met behulp van lichtenergie van de zon omgezet wordt in glucose en zuurstof. Chlorofyl in planten is vergelijkbaar met hemoglobine, het rode pigment dat zuurstof vervoert in het bloed, met als verschil dat hemoglobine ijzer nodig heeft en chlorofyl magnesium gebruikt. Voeding met veel chlorofyl is dus altijd magnesiumrijk. Maar behalve het fysieke stofje chlorofyl krijg je ook zonneprana binnen als je chlorofylrijke voeding eet. Je eet in essentie licht!
Overzicht Greens
De grote vraag is nu 'Wat kies je'?
Greens is wat ons betreft iets voor iedereen en voor iedere dag. Wil je goeie keuzes maken, neem dan de volgende overwegingen mee:
- Lees het overzicht door en kijk welke Greens je aanspreken of het meest bij je huidige situatie passen. Kies die.
- Kies voor afwisseling: zoals je kunt lezen heeft elke Green z'n eigen unieke eigenschappen. Door af te wisselen kun je profiteren van alle verschillende gezondheidsvoordelen.
- Kies ervoor om te combineren. Unlimited Health heeft een groot assortiment Greens en vaak bevatten de producten meerdere soorten. Ook kun je zelf meerdere soorten combineren.
- Kies altijd een hoge kwaliteit, d.w.z. onbespoten, onder de beste omstandigheden geoogst en verwerkt, zowel gekweekte als wilde Greens hebben hun voordelen. Hier hoef je bij Unlimited Health gelukkig niet over na te denken.
- Eet heel regelmatig Greens uit de buurt: donkergroene groenten bevatten de hoogste gehalten chlorofyl en met name in de lente is een wekelijks bezoekje aan het bos niet alleen heel fijn voor lichaam en geest, maar ondertussen kun je er de opkomende, verse Greens plukken, zoals kleefkruid. Hieronder een receptje ter inspiratie.
Recept: Shotje kleefkruidsap
Kleefkruidsap doet denken aan een tarwegrassapje en doet niet veel onder voor zijn gekweekte familielid. De smaak is fris, grassig en een beetje zoet. Je plukt kleefkruid in de lente.
Voor een shotje heb je nodig:
3 handenvol jong kleefkruid (ongeveer 75 gram), liefst de toppen
Was het kleefkruid
Heb je een slow juicer, dan voeg je eetlepel voor eetlepel water toe, zodat het makkelijker wegdraait.
Gebruik je een blender, dan hak je het kleefkruid fijn en draai het met een scheutje water tot het heel glad is. Giet het door een fijne doek voordat je 't drinkt. Je kunt het ook door een smoothie doen en combineren met bijv. appel, peer, gember en brandnetel.
Het recept is afkomstig uit het boek 'In Het Wild' van Yvette van Boven
Geniet van Groen!
Helaas kunnen we hier niet alles delen over de Greens wat we zouden willen. Dit in verband met de Europese claimswetgeving. Voor vragen kun je altijd bellen of mailen.
Bronnen:
- Natural chlorophyll: a review of analysis methods, health benefits, and stabilization strategies: Critical Reviews in Food Science and Nutrition: Vol 0, No 0 - Get Access
- David Wolfe (2012). Superfoods. Voedsel en medicijn van de toekomst. Uitgeverij Succesboeken.nl
- Juglen Zwaan (2013). De supplementenwijzer. Uitgeverij Succesboeken.nl
- Marlies Engels (2021). Kruid en Mens.
Dit artikel is geschreven door Terah Afke Beek. Bezoek haar website voor meer inspirerende content: terah-pi.nl