Alles over Greens

Alles over Greens
3 februari 2025 Edited 4 februari 2025 4 view(s)
Alles over Greens

en wat de giga gezonde kleur groen voor jou kan doen

Groen is dé kleur die we associëren met de natuur, met gezondheid, genezing en met nieuw leven. Groen is ook de kleur van het hartchakra, dat staat voor liefde en emotioneel evenwicht. Tenslotte staat groen ook voor milieubewustzijn.

Groene superfoods hebben de afgelopen decennia een enorme opmars gemaakt en zijn niet meer weg te denken uit gezondheidsland. Spirulina wordt al sinds de jaren 70 grootschalig als superfood en voedingssupplement verkocht, dankzij de combinatie van traditionele kennis -- de Azteken en de Maya's en traditionele stammen uit Afrika gebruikten Spirulina al als voedingsbron -, moderne wetenschap en de zoektocht naar duurzame voedselbronnen. Daarna volgden andere algen zoals chlorella en de blauwgroene algen uit het Klamathmeer in de VS.

Terwijl er steeds meer superfoods afkomstig van meren en de zee ontdekt werden en omgetoverd tot supplementen, waren ook Greens van het land in opkomst. Ontkiemde zaden van grassen zoals tarwe, gerst en peulvruchten als alfalfa hebben ook buitengewoon hoge gehalten en een grote diversiteit aan waardevolle voedingsstoffen, waardoor ze een bewonderingswaardige bijdrage leveren aan de algehele gezondheid, het immuunsysteem, de energie- en hormoonhuishouding, het libido en het vermogen om het lichaam te zuiveren en ontzuren.

En dat is wel nodig in deze tijd!

Naarmate de tijd en de trend van Greens voortschreed, kregen we ook oog voor planten dichterbij huis. We ontdekten dat naast de exotische, nieuwe superfoods van ver weg er ook genoeg in onze eigen omgeving te vinden is dat als superfood of superkruid beschouwd kan worden.

We hebben dus Greens uit de zee, Greens van het land en Greens uit de buurt. Het aanbod is heel groot, ik snap het wel als je door de bomen het bos niet meer ziet. Uiteraard is er die overduidelijke overeenkomst: de kleur groen. Groen heeft ook een kalmerend effect, dus neem je tijd om het onderstaande te lezen en bekijken. En neem er een matcha latte bij ;-)

Chlorofyl, de groene verbindende factor

Chlorofyl is kort gezegd omgezet zonlicht. Het is een groen pigment dat planten, algen en cyanobacteriën gebruiken voor fotosynthese, het proces waarbij CO2 en water met behulp van lichtenergie van de zon omgezet wordt in glucose en zuurstof. Chlorofyl in planten is vergelijkbaar met hemoglobine, het rode pigment dat zuurstof vervoert in het bloed, met als verschil dat hemoglobine ijzer nodig heeft en chlorofyl magnesium gebruikt. Voeding met veel chlorofyl is dus altijd magnesiumrijk. Maar behalve het fysieke stofje chlorofyl krijg je ook zonneprana binnen als je chlorofylrijke voeding eet. Je eet in essentie licht!

Overzicht Greens

Greens
Belangrijkste macronutriënten
Belangrijkste micronutriënten
Unieke eigenschappen
Greens uit de zee/het meer
65-71% eiwitten, bevat alle essentiële aminozuren, bron van GLA, een ontstekingsremmend essentieel vetzuur, polysachariden (complexe koolhydraten)
Rijk aan betacaroteen, vitamine B1, B2, B6, E en K, chlorofyl, fycocyanine (=blauw pigment*), zeaxanthine en enzymen (zoals SOD). Rijk aan zink, ijzer, magnesium en selenium
BGA zijn de rijkste natuurlijke bron van chlorofyl; bevat de meeste eiwitten en het complete eiwitprofiel; bevat zwavelhoudende stoffen die het zelfreinigend vermogen ondersteunen
60% eiwitten, omega 3 vetzuur ALA, polysachariden (complexe koolhydraten)
Rijk aan RNA/DNA, vitaminen, mineralen zoals ijzer, jodium en calcium, enzymen, chlorofyl, fycocyanine
Hoogste chlorofylgehalte van alle planten, RNA/DNA in chlorella ondersteunt de productie en het herstel van menselijk RNA/DNA, ChlorellaGroeiFactor draagt bij aan weefselherstel, immuniteit, de groei van gunstige melkzuurbacteriën en is antioxidant
60% eiwitten, omega 3 vetzuren ALA en DHA, polysachariden (complexe koolhydraten)
Rijk aan vitamine C, alle B-vitaminen, chlorofyl, fycocyanine, enzymen die spijsvertering en stofwisseling bevorderen en mineralen
Opvallend veel ijzer, meeste fycocyanine, bevat veel FEA, het 'liefdesstofje' dat de concentratie verhoogt en de eetlust remt, de fosfolipide choline ondersteunt het zenuwstelsel
Rijk aan essentiële vetzuren en vetachtige stoffen, bevat alle vormen van omega 3, bevat omega 6, 60% eiwitten, alle essentiële aminozuren en polysachariden
Breed spectrum van vitaminen, mineralen, chlorofyl, astaxanthine en andere antioxidanten
100% opneembaar en de exacte samenstelling die het lichaam nodig heeft voor de stofwisseling. Beste bron van omega 3 vetzuren, die samen met fosfolipiden voor optimale opneembaarheid zorgen - ook in de hersenen. Rechtstreekse en snelle levering van energie. Staat aan de absolute basis van de Arctische voedselketen. Misschien wel het meest voedzame en fundamentele voedsel op aarde
16 verschillende aminozuren
Mineralen, vooral jodium en verder natrium, calcium, fosfor en kalium en magnesium, chlorofyl, zwavel, betacaroteen en meerdere vitaminen, vooral B3
Rijke bron van jodium, dat onderdeel is van schildklierhormonen, die de stofwisseling regelen en bijdragen aan een gezond gewicht. Chlorofyl en zwavel ondersteunen het zelfreinigend vermogen
Bevat van alle macronutriënten meer dan kelp
Bevat veel minder jodium en calcium, maar wel meer magnesium, ijzer en veel meer kalium, bevat chlorofyl, maar minder dan z'n groene familieleden
Heeft grote hoeveelheid kalium en magnesium, dat bijdraagt aan een gezonde bloeddruk
Bevat alle essentiële aminozuren en is rijk aan vezels, met name carrageen
Bevat meerdere vitaminen en mineralen zoals jodium, calcium, kalium en ijzer en een klein beetje chlorofyl
De oplosbare vezel carrageen werkt als verdikkingsmiddel in voedselbereiding en ondersteunt een gezonde spijsvertering o.a. door als prebiotica te dienen
Greens van het land
Rijk aan eiwitten en vezels; let op: poeder van het sap bevat geen vezels
Betacaroteen en vitaminen zoals C, E en K. Rijk aan de mineralen ijzer, magnesium, kalium en zink en antioxidanten zoals gluthation en SOD, 70% chlorofyl en 80 enzymen
Vooral tarwegrassap is zeer sterk geconcentreerd en heeft een krachtig zuiverende en alkaliserende werking
Min of meer hetzelfde als tarwegras
Bevat nog meer betacaroteen en vitamine K en E en minder C. Meer ijzer en magnesium. Rijke bron van silicium. Meer SOD en minder chlorofyl
Gerstegras ondersteunt de botgezondheid vanwege meer vitamine K, silicium en magnesium. Het heeft een grotere antioxidantkracht dan tarwegras
Bevat bijna alle aminozuren incl. de 8 essentiële, is vezelrijk
Zeer rijk aan vitaminen (B, C, E) en betacaroteen, hoge gehaltes mineralen zoals magnesium, calcium, kalium en ijzer, bevat planthormonen als cytokinines, vooral zeatine, chlorofyl en veel andere antioxidanten
Bevat 2000 keer meer zeatine dan andere planten, dat krachtige anti-aging eigenschappen heeft, Wordt de wonderboom genoemd, werkt als adaptogeen en helpt bij een normale stressrespons
Eiwit- en vezelrijk
Rijk aan vitaminen (C, E, K, B -- vooral foliumzuur), veel mineralen zoals calcium, kalium, fosfor, silicium en magnesium, chlorofyl, antioxidanten, coumarine en saponinen
De fyto-oestrogenen ondersteunen het lichaam van vrouwen tijdens de overgang, de fytonutriënten coumarines en saponines hebben veel gezondheidsvoordelen mits niet overmatig gebruikt. Niet gebruiken in combinatie met bloedverdunners
Bevat veel l-theanine, een aminozuur met ontspannend effect
Rijk aan EGCG, een type catechine die valt onder de polyfenolen, een categorie antioxidanten, bevat cafeïne, chlorofyl. Bevat ook verschillende vitaminen en mineralen
Matcha poeder bevat meer chlorofyl en meer l-theanine dan groene thee door de manier van telen (schaduwteelt). Bij matcha krijg je alle voedingsstoffen binnen, bij groene thee alleen de wateroplosbare stoffen. Matcha bevat ook meer EGCG en cafeïne. Groene thee bevat meer calciumfluoride
Greens uit de buurt
Vezelrijk
(pro-)Vitamine A, C en K en foliumzuur (B11) rijk aan calcium, kalium, magnesium, ijzer, mangaan, carotenoïden, chlorofyl en andere antioxidanten, glucosinalaten
Glucosinalaten zijn zwavelhoudende stoffen die voorkomen in kruisbloemige groenten (kolen). Mits rauw of licht gestoomd gegeten of zorgvuldig tot poeder verwerkt, ondersteunen ze de hormonale balans en de spijsvertering, helpen de lever bij de ontgifting, en hebben ze antioxidant eigenschappen
Vezelrijk
(pro-)Vitamine A, C en K en foliumzuur (B11) rijk aan calcium, kalium, magnesium, ijzer en fosfor, chlorofyl, carotenoïden en andere antioxidanten
Bevat veel oxalaat, een stof die de opname van calcium en ijzer beperkt en bij hoge consumptie het risico op nierstenen verhoogt
Vezelrijk
(pro)Vitamine A, B C, D en K, rijk aan natrium, kalium, calcium, mangaan, zwavel, silicium en fosfor, chlorofyl en andere antioxidanten (lignanen, flavonoïden) histamine en mierenzuur
De lignanen, flavonoïden, kalium en het mierenzuur zorgen tezamen voor de vochtafdrijvende en urinezuur verdrijvende werking, lignanen helpen ook hormonen te reguleren. De prikkelende werking van mierenzuur voelt niet prettig maar heeft een gunstige werking op het systeem. Brandnetelbladpoeder bevat alle voedingsstoffen, brandnetelthee alleen de wateroplosbare
Vezelrijk
Rijk aan vitaminen C, D, E en K en mineralen, chlorofyl, carotenoïden en andere antioxidanten, bitterstoffen
Alle onderdelen van de paardenbloem worden gegeten. De verschillende bitterstoffen werken in op de spijsvertering, ondersteunen de ontgifting en de nierfunctie. Net als bij de andere superkruiden krijg je alleen door het eten van het blad alle voedingstoffen binnen
Vezelrijk
Met name heel mineraalrijk, vooral silicium, en verder kalium, mangaan, calcium, magnesium en fosfor, chlorofyl en andere antioxidanten, lignanen en saponinen
Meest rijke plantaardige bron van goed opneembaar silicium, sterk opbouwend kruid, draagt bij aan de vitaliteit van botten en bindweefsels, werkt ook geestelijk versterkend
Kleefkruid
Vezelrijk
(pro)Vitamine A en C, rijk aan mineralen kalium, calcium, magnesium, silicium en ijzer, chlorofyl en andere antioxidanten, coumarines
Lymfeplant: stimuleert de afvoer van afvalstoffen en vocht via het lymfestelsel. Helpt bij het zuiveren van het lichaam en kan een mild diuretisch effect hebben
* Het blauwe pigment fycocyanine is net als chlorofyl een krachtige antioxidant, het ondersteunt de lever, het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

De grote vraag is nu 'Wat kies je'?

Greens is wat ons betreft iets voor iedereen en voor iedere dag. Wil je goeie keuzes maken, neem dan de volgende overwegingen mee:

  1. Lees het overzicht door en kijk welke Greens je aanspreken of het meest bij je huidige situatie passen. Kies die.
  2. Kies voor afwisseling: zoals je kunt lezen heeft elke Green z'n eigen unieke eigenschappen. Door af te wisselen kun je profiteren van alle verschillende gezondheidsvoordelen.
  3. Kies ervoor om te combineren. Unlimited Health heeft een groot assortiment Greens en vaak bevatten de producten meerdere soorten. Ook kun je zelf meerdere soorten combineren.
  4. Kies altijd een hoge kwaliteit, d.w.z. onbespoten, onder de beste omstandigheden geoogst en verwerkt, zowel gekweekte als wilde Greens hebben hun voordelen. Hier hoef je bij Unlimited Health gelukkig niet over na te denken.
  5. Eet heel regelmatig Greens uit de buurt: donkergroene groenten bevatten de hoogste gehalten chlorofyl en met name in de lente is een wekelijks bezoekje aan het bos niet alleen heel fijn voor lichaam en geest, maar ondertussen kun je er de opkomende, verse Greens plukken, zoals kleefkruid. Hieronder een receptje ter inspiratie.

kleefkruidsap

Recept: Shotje kleefkruidsap

Kleefkruidsap doet denken aan een tarwegrassapje en doet niet veel onder voor zijn gekweekte familielid. De smaak is fris, grassig en een beetje zoet. Je plukt kleefkruid in de lente.

Voor een shotje heb je nodig:
3 handenvol jong kleefkruid (ongeveer 75 gram), liefst de toppen

Was het kleefkruid
Heb je een slow juicer, dan voeg je eetlepel voor eetlepel water toe, zodat het makkelijker wegdraait.

Gebruik je een blender, dan hak je het kleefkruid fijn en draai het met een scheutje water tot het heel glad is. Giet het door een fijne doek voordat je 't drinkt. Je kunt het ook door een smoothie doen en combineren met bijv. appel, peer, gember en brandnetel.

Het recept is afkomstig uit het boek 'In Het Wild' van Yvette van Boven

Geniet van Groen!

Helaas kunnen we hier niet alles delen over de Greens wat we zouden willen. Dit in verband met de Europese claimswetgeving. Voor vragen kun je altijd bellen of mailen.

Bronnen:

  1. Natural chlorophyll: a review of analysis methods, health benefits, and stabilization strategies: Critical Reviews in Food Science and Nutrition: Vol 0, No 0 - Get Access
  2. David Wolfe (2012). Superfoods. Voedsel en medicijn van de toekomst. Uitgeverij Succesboeken.nl
  3. Juglen Zwaan (2013). De supplementenwijzer. Uitgeverij Succesboeken.nl
  4. Marlies Engels (2021). Kruid en Mens.

Dit artikel is geschreven door Terah Afke Beek. Bezoek haar website voor meer inspirerende content: terah-pi.nl

Vorig artikel
Opmerkingen
Laat een reactie achter
Your email address will not be published