Compleet in balans met de superbes Schisandra

Compleet in balans met de superbes Schisandra
17 oktober 2024 Edited 17 oktober 2024 3 view(s)
Compleet in balans met de superbes Schisandra

“Wie van mij eet, zal een lang en gebalanceerd leven ontvangen”

Wie al kennis gemaakt heeft met het Herbal Astrology Oracle, weet dat veel van de bestanddelen van planten en bomen van het kaartendek door Anima Mundi tot product zijn verwerkt en verkocht worden door Unlimited Health. Ik weet dat in ieder geval wel, dus toen ik voor onze reis van afgelopen zomervakantie de Schisandrakaart trok, raakte ik heel enthousiast om het product ook te gebruiken, zodat ik de complete werking van Schisandra in mijn lichaam en geest kon ervaren.

De Schisandrakaart heeft als motto ‘Grace’, dat vertaald kan worden als gratie in de zin van schoonheid en elegantie, maar ook als genade, iets dat je gegund wordt, iets dat je ontvangen hebt waarvoor je dankbaar mag zijn (denk maar aan de woorden grazie en gracias). Doordat dit het motto van onze reis werd, konden we veel meer de schoonheid waarnemen van alle plekken en situaties waarin we terecht kwamen, ook als de situaties penibel of vervelend waren en voelden we veel dankbaarheid. Het heeft een bijzondere dimensie aan de reis gegeven.

Drie Schisandra-supplementen op een rij gezet

Toen ik op website van Unlimited Health naar het product ging zoeken, kwam ik erachter dat ik uit drie Schisandra-supplementen kon kiezen. Van Anima Mundi is er de Schisandra Rose, een flesje ( in 2 maten 59 ml en 118 ml) met een tonic van zowel Schisandra als rozen. Ik vond ook een pot Integrity Extracts Schisandra van HealthForce, een poeder van Schisandrabesextract. Als derde kwam de Stay Calm naar voren van Dr. Vegan, capsules gericht op het reguleren van stress en angst en bestaande uit 13 natuurlijke stoffen, waaronder Schisandra.

Bij mij rees de vraag: welke kan ik nou het beste gebruiken? Om het antwoord op deze vraag voor jou, maar uiteraard ook voor mezelf, helder te krijgen, ben ik ze alle drie gaan gebruiken en beschrijf ik niet alleen mijn ervaring ermee, maar zet ik ook de verschillen op een rij, zodat het voor jou makkelijker wordt om te kiezen. Dat is wat we willen toch? Zo min mogelijk keuzestress.

Eerst kun je over de zeer bijzondere eigenschappen en geneeskracht van Schisandra in het algemeen lezen, daarna volgt de verschillen tussen de drie supplementen van Unlimited Health en tenslotte deel ik mijn eigen ervaring.

Schisandra Rose Drop

Schisandra als adaptogeen

Schisandra is waarschijnlijk niet zo bekend als een aantal andere adaptogene planten, planten die het lichaam weerbaar maken tegen alle vormen van stress, zoals Ashwagandha, Rhodiola en Ginseng, maar minstens zo waardevol.

Adaptogene planten kennen een rijke en lange traditie, in het geval van Schisandra binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) aangezien de plant, met volledige naam Schisandra  chinensis, van oorsprong uit het Noorden van China komt. In het westen kregen deze planten als eerste bekendheid in de topsportwereld, waar men constant op zoek is naar verbetering van prestatie en sneller herstel; de planten bleken daarbij te helpen. Ze staan dan ook al meer dan 50 jaar in de wetenschappelijke belangstelling.

Zo heeft men ontdekt dat de bes een complexe samenstelling heeft van verschillende soorten bio-actieve stoffen ofwel fytonutriënten. Schisandra bevat o.a. lignanen, die voor een deel zorgen voor de adaptogene eigenschappen. Dankzij deze lignanen -  de belangrijkste is zelfs schizandrin genoemd -  kan het lichaam zich beter staande houden ten opzichte van stressoren, ongeacht of deze van fysieke, mentale, emotionele, chemische of elektromagnetische aard zijn (1).

Andere noemenswaardige inhoudsstoffen zijn vitamine C en andere organische zuren, vitamine E en flavonoïden zoals rutine. Zowel vitamine C en E als flavonoïden hebben een antioxidantwerking en beschermen ons tegen schade aan lichaamscellen.

De fytonutriënten die in Schisandra voorkomen hebben talloze gunstige effecten, die we hier helaas niet kunnen noemen. Schisandra heeft een positieve werking op de HPA-as, het hormoonsysteem in ons lichaam dat niet alleen stress reguleert, maar ook de sekshormonen.

Adaptogenen werken ook op het limbische systeem, het hersengebied dat betrokken is bij onze emoties. Schisandra is onderwerp van talloze studies, zowel bij dieren als bij mensen. Mooi om te ontdekken hoe huidig wetenschappelijk onderzoek bevestigt wat traditionele geneeskundes al eeuwen weten. Wie benieuwd is naar de bevindingen van deze studies, kan deze bekijken bij bron 1, dat een overzicht geeft van de geschiedenis, het gebruik en het onderzoek naar plant adaptogenen, waaronder Schisandra.

Adaptogen

Schisandra binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG)

Schisandra wordt al eeuwen afgebeeld in Chinese kunst en staat er symbool voor schoonheid en een lang leven (longevity). De Taoïsten zagen het als het belangrijkste versterkende kruid uit de Chinese traditie. Het gebruikte deel zijn de bessen en het unieke van deze bessen is in de eerste plaats dat ze vijf smaken bevatten – zoet, zuur, zoet, bitter en pungent (pikant, prikkelend). Schisandra wordt in China dan ook Wu Wei Zi genoemd, oftewel de bes met vijf smaken.

In de TCG wordt iedere smaak vertaald naar specifieke geneeskrachtige eigenschappen. Vijf smaken geeft aan dat de bes een zeer hoog medicinaal karakter heeft met een hele brede werking. De vijf smaken relateren aan de vijf yin-organen - lever, longen, hart, nieren en milt -  en brengen deze in balans. Schisandra zal ons dan ook helpen om het yin-aspect beter te kunnen leven, zoals ontspannen, ontvangen en genieten.

Schisandra balanceert niet alleen het yin- en yangaspect in ons, maar voedt ook alle vijf elementen waaruit we bestaan binnen de terminologie van de TCG, namelijk hout, vuur, aarde, metaal en water. Op energetisch niveau heeft het toegang tot alle 12 meridianen (grote energiebanen) en geeft het levenskracht aan alle organen, die met de meridianen verbonden zijn.

De vijf smaken corresponderen tenslotte met de numerologische betekenis van 5, dat over ultieme balans gaat. En dat is misschien wel de essentie van Schisandra: het reikt je het cadeau aan van balans op alle niveaus: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Dit is waar mijn eigen ervaring met Schisandra vooral over ging.

De Schisandra-supplementen op een rij

Merk Healthforce Integrity Extracts Schisandra Anima Mundi Schisandra Rose Dr. Vegan Stay Calm
Inhoudstoffen Schisandrabessen-extract in poedervorm Schisandrabessen, rozenblaadjes, plantaardige glycerine, rietsuikeralcohol, gezuiverd water Ashwagandha KSM-66®, Cordyceps, Rhodiola extract, l-tyrosine, l-theanine, magnesiumcitraat, selenium, vitamine B5, vitamine B6, BioPerine® zwarte peper extract, chroompicolinaat
Hoeveelheid Schisandra per dagdosis 650 mg extract (LET OP is veel geconcentreerder dan de andere merken) 4800 mg o.b.v. 1 theelepel 100 mg
Prijs 50 gr. = € 47,95 118 ml = € 39,95 60 vcaps = € 25,99
Prijs/duur van inname ratio ¼ tl = € 0,65 per dag voor 76 dagen 1 tl = € 1,65 per dag voor 24 dagen 2 caps = € 0,85 per dag voor 30 dagen
Pluspunten Je kunt er thee van maken of toevoegen aan smoothies of ontbijtjes; meest pure smaak; werking begint al in de mond. Vanwege het extract heb je veel minder nodig. Geen hulpstoffen. Perfect om allerlei dranken mee te verrijken, zoals thee, matcha of cacaodrank; vloeistof geeft snelste opname; de toevoeging van roos geeft bijzondere smaak en energetische werking op het hart. Het bevat een heel scala aan natuurlijke ingrediënten die met elkaar helpen om stress angst/zorgen/piekeren te reduceren; makkelijk in te nemen vanwege de capsule. Geen hulpstoffen, biologisch afbreekbare verpakking.
Minpunten Je moet wel van de smaak houden Bevat een beetje alcohol Als het je vooral om Schisandra gaat, is dit supplement niet geschikt
In een notendop De pure smaak van Schisandra, hoge kwaliteit, toe te voegen aan dranken en ontbijtjes, beste prijskwaliteit verhouding. Bijzondere smaak en complementaire werking met de roos; te gebruiken voor een moment van zelfzorg of een ceremonie; hoge kwaliteit; bij meer dan 1 tl per dag gaat het flesje snel op; ook gastronomisch te gebruiken. Volledig complex met goed onderzochte en onderbouwde ingrediënten; helpt om je kalmte te bewaren.

Mijn ervaring

Ik begon met mijn Schisandra-ervaring tijdens het omslagpunt van de zomer naar de herfst. Dat gaat bij mij altijd gepaard met een verandering van stemming en van energie. Het ene jaar meer dan het andere.

Het duurde echt even een tijdje voor ik de positieve effecten van Schisandra opmerkte. De werking kon zich blijkbaar makkelijker manifesteren op de energetische laag dan op het mentale en emotionele niveau. Want de Schisandrakaart, dus de energetische boodschap, kwam wel gelijk binnen.

De eerste twee weken, nadat ik eerst het Schisandra poederextract en daarna de Schisandra Rose had gebruikt, voelde ik eerder een disbalans. Niet zozeer fysiek, want mijn lichaam voelt goed. Maar wel in gedachtepatronen en emoties.

Later las ik in een blog van Adriana Ayales, de eigenaresse van Anima Mundi, dat sterk balancerende remedies eerst voor disbalans kunnen zorgen, doordat het systeem zich afstemt op de nieuwe trilling, zodat een nieuwe balans kan ontstaan. Zou dat het kunnen zijn?

Stay Calm

In de derde week begon ik de ‘Stay Calm’ te gebruiken en merkte ik op dat het gevoel zich leek te stabiliseren en werd het rustiger van binnen. Ik bleef de twee andere Schisandra producten gebruiken, maar niet meer dagelijks; de focus lag vanaf dat moment op de ‘Stay Calm’, waar nog veel meer in zit dan alleen Schisandra. Wow, wat een boel geweldige stoffen zitten er in de ‘Stay Calm’,

Het proces van een nieuwe balans duurt nog even voort, dat heb ik allang door. De boodschap van de Schisandrakaart was dan ook om de schoonheid in te zien van geduld, gematigdheid en balans. Dankjewel Schisandra, voor deze les in nederigheid.

Nog een tip van de maakster van de kaarten: gebruik Schisandra na een plantmedicijnceremonie om de inzichten sneller te integreren en een nieuwe balans te vinden.

Adaptogen

Bronnen:

Dit artikel is geschreven door Terah Afke Beek. Bezoek haar website voor meer inspirerende content: terah-pi.nl.

Vorig artikel
Opmerkingen
Laat een reactie achter
Your email address will not be published
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension