Wat Mucuna je kan brengen op jouw ‘journey’?
Wie is Mucuna?
“Ik ben Mucuna, de fluwelen dopamineboon, en begeleid jouw ‘journey’ door je te verbinden met je ‘higher mind’. Ik help je om de hogere staten van jouw bewustzijn te vertrouwen, zodat de transitie waar je inzit, makkelijker verloopt. Het lukt je hierdoor beter om het oude achter je te laten en te bewegen naar het onbekende en het nieuwe.” Deze transmissie van kennis komt van The Herbal Astrology Oracle, een prachtig geïllustreerd kaartendek, ontwikkeld door de maakster en eigenaresse van de Anima Mundi producten.
Mucuna stimuleert de neurotransmitters die bekend staan als de moleculen van het hogere bewustzijn, zo lees ik in de gids die bij de kaarten hoort. Het activeert de pijnappelklier, oftewel het derde oog. Het is volgens het boekje dan ook een plant die ons bewustzijn helpt verruimen. De blauwpaarse kleur van de bloemetjes waar de bonen in groeien verwijzen naar deze eigenschap; het correspondeert met de kleuren van het 6e en 7e chakra.
Niet alleen op spiritueel gebied, maar ook op lichamelijk, mentaal en emotioneel niveau heeft mucuna ons veel te bieden. Om hier meer over te ontdekken, reizen we langs verschillende geneestradities.
Mucuna in de Ayurveda
In de Indiase Ayurveda, dat wetenschap van het leven betekent, heet mucuna ‘kapikacchu’ en wordt het al duizenden jaren ingezet bij een hele reeks aan kwalen. In India wordt het o.a. gezien als afrodisiacum.
Mucuna in de Traditionele Chinese Geneeskunde
In de kruidentraditie van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) valt mucuna onder de middelen die de yin stimuleren. Vitaliteit wordt gezien als de essentie van mucuna. Het heeft een krachtig potentieel voor de hersenen, het zenuwstelsel en het hormonale systeem. Binnen de filosofie van de TCG wordt onze innerlijke yin-kant (het ontvangende, rustgevende aspect van onszelf) minder naarmate we ouder worden of veel stress ervaren. Mucuna kan deze disbalans tussen yin en yang herstellen.
Mucuna in de westerse natuurgeneeskundige tradities
In het westen kennen we mucuna onder de volledige Latijnse naam mucuna pruriens. Het mooie van de westerse, meer wetenschappelijk georiënteerde benadering, is dat er onderzoek gedaan wordt naar de inhoudsstoffen van plantaardige geneeskrachtige stoffen. Hierdoor worden de indicaties voor gebruik vanuit de oosterse, eeuwenoude tradities met feiten onderbouwd. Zo ook met mucuna.
Hoewel mucuna uit een breed scala aan inhoudsstoffen bestaat, lichten we er toch één uit, namelijk levodopa, een voorloperstofje van de neurotransmitter en tevens hormoon dopamine. Dopamine is betrokken bij heel veel processen in het lichaam: de motoriek, stemming, seksualiteit, slaap, denkvermogen, gedrag en motivatie. Het binnenkrijgen van levodopa leidt ertoe dat je hersenen meer dopamine aanmaakt en de hypofyse stimuleert om groeihormoon af te geven en de testosteronniveaus te verhogen.
De dopamineboon
De farmaceutische industrie extraheert levodopa o.a. uit de bonen van de mucuna pruriens om medicatie te maken voor de ziekte van Parkinson. Vanuit een holistische zienswijze is het echter zo dat de geneeskrachtige werking van planten(delen) op de samenwerking van alle inhoudsstoffen berust, waarbij 1 plus 1 meestal 3 is. Het is de alchemie van het plantenrijk. Er zijn onderzoeken gedaan waarin mucuna pruriens wordt toegediend aan proefpersonen met de ziekte van Parkinson. Wie hier meer over wilt weten, kan zich inlezen in de betreffende wetenschappelijke literatuur (1,2,3).
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat inname van mucuna pruriens een verhoging van dopaminegehaltes geeft, maar ook van o.a. testosteron (het mannelijke geslachtshormoon), adrenaline en noradrenaline (twee opwekkende neurotransmitters/hormonen). Het stresshormoon cortisol gaat daarentegen omlaag.
Helaas, ook wij hebben ons te houden aan de regels van de Europese wetgeving, waardoor we niet alles kunnen communiceren over de mucuna. Wat we wel kunnen vermelden is dat mucuna een positieve invloed heeft op het zenuwstelsel, goed is voor de urinewegen, het je uiterlijk fris en jeugdig houdt, het helpt beschermen bij veroudering en dus heel mooi in te zetten is als je een verminderde vitaliteit ervaart.
De hoeveelheid levodopa (l-dopa) in de mucuna van Anima Mundi is gestandaardiseerd op 15%, hetgeen een consistente hoeveelheid van deze werkzame stof garandeert. Deze hoeveelheid is gelijk aan de betere mucuna pruriens supplementen die in Nederland in de handel zijn, over het algemeen in capsulevorm. Daar onderscheidt Anima Mundi zich in door het in poedervorm aan te bieden, en gelukkig maar, want dit fluweelachtige poeder met mild nootachtige en licht geroosterde smaak voelt als een verrijking van mijn dagelijkse koffiemoment.
Mijn ervaring
Toen ik in aanraking kwam met het Herbal Astrology Oracle en de Mucuna kaart trok, werd ik meteen getroffen door de boodschap, die perfect past bij het proces waar ik inzit en treffend ‘Journey’ heet. Toen wist ik direct dat ik mucuna wilde innemen om haar kracht aan den lijve te ondervinden. De Mucuna van Anima Mundi komt in een goeie pot van bruinglas met een stijlvol etiket. Het poeder is camelkleurig. Leuk om te ontdekken dat mucuna in Zuid-Amerika al honderden jaren als alternatief voor koffie wordt gedronken, waar het ‘nescafe’ heet.
Ik drink het nu een aantal weken één of tweemaal daags in mijn koffie en soms doe ik een beetje door de thee. De eerste dag vond ik het meest opvallend. Zowel mijn vriend als ik ervaarden een hele prettige, ontspannen focus; een staat waarin we veel werk konden verzetten, zonder dat het veel energie kostte. Mijn nachtrust is al weken heel goed, dat kan bij mij ook best wel fluctueren, maar nu dus niet. Ook de snelheid waarmee ik terug kan naar ontspanning als ik even gestrest of ontregeld ben, vind ik opmerkelijk en heel fijn.
Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik op de ‘journey’ die ik maak, vaak niet kan onderscheiden welk effect ik waar van heb. Maar dat geeft niet, holistisch leven betekent ook dat je loslaat waar de ontwikkeling die je doormaakt, precies door veroorzaakt is. Alles werkt op elkaar in. Je mag er op vertrouwen dat als jij je ingevingen volgt, je precies datgene ontvangt en geeft wat nodig is voor het geheel.
Voel jij dat Mucuna jou ook iets moois te bieden heeft? Volg je ingeving zou ik zeggen…
Bronnen:
1) Pulikkalpura H., Kurup R, Mathew PJ & Baby S. Levedopa in Mucuma pruriens and its degradation. Sci Rep. 9 juni 2015; 5(1): 11078.
2) Cassani E, Cilia R, Laguna J, Barichella M, Contin M, Cereda E et al. Mucuna pruriens for Parkinson’s disease: Low-cost preparation method, laboratory measures and pharmacokinetics profile. J Neurol Sci. 15 juni 2016; 365-: 175-180.
3) Cilia R, Laguna J, Cassani E, Cereda E, Pozzi NG, Isaias IU et al. Mucuna pruriens in Parkinson’s disease: A double-blind, randomized, controlled, crossover study. Neurologie, 1 augustus 2017; 89(5): 432-438.
Dit artikel is geschreven door Terah Afke Beek. Bezoek haar website voor meer inspirerende content: terah-pi.nl.