Zoetmiddelen

Swipe to the left
Zoetmiddelen
Door Anne-Fleur 4 mei 2022 426 keer bekeken Geen reacties

Deze maand staat ons blog in het teken van de volgende zoetmiddelen:

Wij hopen met onderstaande beschrijving voldoende informatie te geven om voor jezelf te bepalen wat het beste bij je past. Dus veel ontdekkingsplezier!

GLYCEMISCHE INDEX

Voordat ik meer informatie geef over onze zoetmiddelen, eerst meer over de glycemische index (GI). Bij zoetmiddelen wordt namelijk vaak gesproken over een GI. De GI is een maat om aan te geven wat het effect van een bepaalde hoeveelheid suikers in een voedingsproduct op de bloedsuikerspiegel is. Dit in vergelijking met wat dezelfde hoeveelheid pure glucose zou doen. Een voorbeeld: een voedselproduct met een GI van 30 %, beïnvloedt je bloedsuikerspiegel 30 % van het effect dat pure glucose op je bloedsuikerspiegel zou doen. De GI van pure glucose is 100. Dus hoe hoger de GI van een voedingsproduct, hoe meer dit voedingsproduct in de buurt komt van hetzelfde effect dat pure glucose op de bloedsuikerspiegel heeft. Je begrijpt waarschijnlijk zelf al dat, hoe dichterbij de GI bij de 100 komt, hoe meer dit op dat van pure glucose lijkt en hoe groter het effect op je bloedsuikerspiegel level.

Over het algemeen wordt de volgende verdeling aangehouden:

  • Voedingsmiddelen met een lage GI hebben een GI minder dan 55. Voorbeelden van dergelijke voedingsproducten zijn: peulvruchten, zuivel en appels.
  • Voedingsmiddelen met een matige GI hebben een GI tussen de 55 en 70. Voorbeelden van dergelijke voedingsproducten zijn: couscous, mango en ananas.
  • Voedingsmiddelen met een hoge GI hebben een GI hoger dan 70. Voorbeelden van dergelijke voedingsproducten zijn gekookte aardappelen, wit tarwebrood, en witte rijs

Weet wel dat het daadwerkelijke effect van een hoog GI voedingsproduct afhankelijk is van hoeveel je ervan gebruikt en hoe je het gebruikt. De GI waarde is namelijk bepaald op een hoeveelheid die meer is dan je, meestal, in 1x eet. De glycemische last (GL), zoals dat genoemd wordt, is daardoor veel lager dan de GI. Daarbij, als je een hoog GI voedingsproduct tegelijk met vetten en vezels eet, heeft een dergelijk hoog GI voedingsproduct veel minder effect op je bloedsuikerspiegel dan als je het voedingsproduct zonder dat zou eten.

 

ENKELE ZOETMIDDELEN UIT ONS ASSORTIMENT

 

PALMANIA PALMYRA

Palmania palmyra is een bijzondere in ons assortiment. Niet alleen door het productieproces maar ook omdat dit zoetmiddel belangrijke voedingsstoffen bevat waaronder B12.

Palmania palmyra nectar is puur, natuurlijk, ongeraffineerd en heeft een karamelachtige smaak. Deze nectar smaakt even zoet als suiker en kan daardoor 1:1 gebruikt worden in recepten. Palmyra-nectar heeft een lage GI en daardoor een minimaal effect op de bloedsuikerspiegel.
Palmania palmyra-nectar wordt gemaakt van bloeiwijzensap van in het wild gekweekte palmyra-bomen (Borassus Flabellifer) in het Bay Nui-gebied, Vietnam. Het duurt minstens 30 jaar voordat een in het wild gekweekte palmyraboom voor de eerste keer wordt geoogst. Vanaf dit stadium kan de boom duurzaam worden aangeboord tot hij zijn natuurlijke levensduur bereikt, die meer dan 100 jaar kan zijn.

KOKOSPALMSUIKER PRODUCTEN

Kokospalmsuiker producten zijn gemaakt van het suiker van de kokosnootboom; natuurlijk zoet en karamelachtig van smaak. Onze kokospalmsuiker producten te hebben een lage GI, zijn ongeraffineerd en zonder andere toevoegingen. Ook deze producten vervangen suiker 1:1 in je recepten.

We hebben de volgende kokospalmsuiker producten in ons assortiment:

COCOFINA KOKOSBLOESEM NECTAR

Deze biologische kokosnootbloesem nectar is in vloeibare vorm en is gemaakt van kokosnootbloesem. Dit is het zoetste deel van de kokosnootboom en heeft een volle karamelachtige smaak. De nectar heeft van nature een lage GI en wordt langzaam opgenomen. Dus geen zorgen voor een snelle suikerflush en een suikerdipje!

COCONUT AMINOS

Coconut Aminos is een bijzonder product voor in de keuken. Je kunt aminos in plaats van soja- of vissaus gebruiken en heeft een hartige lichtzoete smaak. Aminos is een natuurlijk gefermenteerd biologisch kokosbloesemsap dat alleen is gemengd met zeezout. Aminos is soja-vrij, glutenvrij en keto-vriendelijk zonder toegevoegde suikers. Ook aminos heeft een lage GI.

COCONUT CRYSTALS

De coconut crystals zijn niets anders dan hetgeen wat overblijft na het verdampen van het overtollige vocht van het sap van de kokospalm. De verdamping duurte net zolang totdat het sap dikker wordt en een stroperige nectar ontstaat. Uiteindelijk kristalliseert de de stroperige nectar waarna de voedzame bruine kokoskristallen gevormd worden. De kristallen zien eruit als rietsuiker. Dus voor de echte rietsuiker liefhebber maar dan gezonder!

XYLITOL

Original Superfoods Xylitol is 100% pure xylitol poeder. Xylitol is een suiker-alcohol, of polyol. Geen zorgen, dit betekent niet dat een zoetmiddel met een suiker-alcohol alcohol bevat.

Xylitol komt van nature voor in de vezels van diverse soorten groenten en fruit, waaronder mais, bloemkool, pruimen en aardbeien. Xylitol heeft doorgaans een GI van ongeveer 7 en smaakt ongeveer even zoet als suiker. Echter, xylitol heeft 30 % tot 40% minder calorieën dan suiker. Daarnaast wordt xylitol minder snel in het bloed opgenomen dan suiker waardoor het effect op de bloedsuikerspiegel minder groot is dan bij gewone suiker.

Doorgaans vervangt xylitol suiker met een verhouding van 1:1.

Let op: een overmatig gebruik van een suiker-alcohol kan een laxerend effect hebben.

STEVIA

De stevia producten die wij hebben zijn gemaakt van steviol glycosiden die geëxtraheerd worden uit het zoet-smakende steviablad. Juist de steviol glycosiden van het steviablad zijn verantwoordelijk voor de zoete smaak van het steviablad.

Daarom zijn stevia-extract producten ook zo zoet. Dit kan oplopen tot wel 320x zoeter dan suiker. In ons stevia-assortiment zie je ook dat dit getal varieert.

De GI van onze steviaproducten is 0 en zonder calorieën. Hierdoor heeft stevia geen effect op je bloedsuikerspiegel. 

Bekijk hier alle stevia producten beslis zelf welke je het meeste aanspreekt.

Als extra: op de website zie je dat Stesweet Stevia Tabs alleen gemaakt zijn van de steviol glycoside Rebaudioside A (Reb A). Reb A smaakt niet alleen het zoetste van alle soorten steviol glycosiden maar lijkt qua smaak ook nog het meeste op die van witte suiker. Mocht je dus stevia willen met een smaak zoveel mogelijk in lijn van witte suiker, kies dan dit product.

SUKRIN

Sukrin is een ander voorbeeld van een 100 % natuurlijke suikervervanger. De sukrin producten zien er niet alleen uit als bruine of witte suiker maar smaken ook nog eens zo!

De sukrin producten zijn hoofdzakelijk gemaakt van erythritol. Erythirol is, net als xylitol, een suiker alcohol, of polyol. Erythirol komt van nature voor in bijvoorbeeld, champignons, peren en meloenen. Erythirol bevat 98% minder calorieën dan gewone suiker en slechts 1 calorie per theelepel.

Op Sukrin na bevatten de rest van de sukrin producten in meerdere en mindere mate steviol glycosiden (van de steviaplant). Mocht je alle ins & outs hiervan willen weten, dan raad ik je aan sukrin hierover te benaderen. Zij hebben uitgebreide informatie over hun producten.

Ondanks dat erythirol koolhydraten bevat, worden deze niet door het lichaam opgenomen. Het lichaam is namelijk niet in staat om deze koolhydraten af te breken en dus op te nemen. Hierdoor heeft erythirol geen nadelig effect op de bloedsuikerspiegel. Sukrin is daardoor veilig voor mensen met diabetes, candida, parasieten en/of gisten of voor diegenen die graag koolhydraatarm eten.

Let op: een overmatig gebruik van een suiker-alcohol kan een laxerend effect hebben.

SUKRIN ASSORTIMENT

SUKRIN

Sukrin is het enige sukrin product uit ons assortiment dat 100 % erythirol bevat. Net als Sukrin 1 ziet deze eruit als witte suiker en heeft dezelfde zoetkracht als witte suiker. Hierdoor kan je beide sukrin producten in je recepten vervangen voor suiker met de verhouding 1:1.
Ondanks dat beide producten dezelfde zoetkracht als witte suiker hebben, zal de smaak net iets anders zijn tussen de 2 omdat aan Sukrin 1 wat steviol glycosiden zijn toegevoegd.

SUKRIN ICING

Sukrin Icing is niets anders dan fijngemalen Sukrin met een kleine hoeveelheid toegevoegde steviol glycosides. Omdat deze sukrin fijngemalen is, is deze sukrin gemakkelijker te verwerken in recepten omdat het gemakkelijker oplost en vermengd.

SUKRIN GOLD

Wil je het bruine suikergevoel en de smaak ervan? Kies dan voor Sukrin Gold. Omdat hier een beetje malt-extract aan toegevoegd is, ziet sukrin gold er niet alleen uit als bruine suiker maar smaakt ook nog eens zo. Ook zit er wat van de pure zoetmiddelen d-tagatose en glycerine in. Samen met het malt-extract* geeft dit een vollere zoete smaak dan de andere sukrin producten.

Sukrin Gold heeft een zoetkracht van ongeveer 70 % ten opzichte van reguliere suiker.

*malt-extract is gemaakt van gerst maar de hoeveelheid gluten in sukrin gold zit uiteindelijk onder de vastgestelde maximale limiet dat een glutenvrij product mag bevatten.

SUKRIN +

Sukrin + bevat, naast erythriol, ook een groot gedeelte van de eerder genoemde steviol glycosiden Reb A (geëxtraheerd uit stevia). Hierdoor smaakt sukrin plus 2x zo zoet als reguliere witte suiker. Voor de echte zoete liefhebber dus!

TOT SLOT

Hopelijk ben je wat wijzer geworden over het soort en aantal keuzes aan zoetmiddelen in ons assortiment. En let op, alle bovenstaande informatie dient puur ter informatie van. We raden je aan ook zelf onderzoek te doen en altijd, zoals met alle producten en supplementen op de markt, voorzichtig uit te proberen en te ervaren wat het met je lichaam doet.