WAT IS APPELAZIJN EN HOE WORDT HET GEMAAKT?
Appelazijn is het type azijn dat gemaakt wordt uit appelsap. Het appelazijn productieproces start met vers geperste appelsap. Daarna volgt de eerste fermentatie stap. De appelsap wordt blootgesteld aan natuurlijk voorkomende gisten. Samen met de aanwezigheid van de natuurlijke bacteriën en suikers in de appelsap komt het fermentatieproces op gang. Tijdens dit proces worden de suikers omgezet in alcohol. Door een tweede keer fermenteren wordt de ontstane alcohol omgezet in azijn. Dus geen zorgen, er zit geen alcohol in appelazijn! Wanneer de appelazijn voldoende gefermenteerd is, wordt de appelazijn verdund met water, meestal tot een zuurtegraad van 5 %.
Appelazijn zit vol met voedingsstoffen. Je kunt hierbij denken aan vitamine A, B1, B2, B6, C en E en mineralen zoals ijzer, calcium, kalium, magnesium en fosfor.
DE TOEPASSINGEN & GEBRUIK VAN APPELAZIJN
Appelazijn kent vele toepassingen. Hieronder zal ik enkele toepassingen en het gebruik daarvan bespreken.
INNAME VIA JE ETEN EN DRINKEN
Appelazijn kan op verschillende manier in je voeding gebruikt worden. Je kunt het toevoegen aan een glas water, maar je kunt het ook verwerken in een dressing of gebruiken in een marinade.
APPELAZIJN ALS ONTGIFTER
Appelazijn bevat azijnzuur, dat de spijsvertering bevordert. Dit soort azijnzuur werkt verzorgend voor het maagdarmstelsel en herstelt de zuurgraad van het lichaam. Ook kan appelazijn helpen het lichaam te reinigen en zorgt daarmee dat schadelijke stoffen zoals alcohol, nicotine, xeno-oestrogenen, chemicaliën uit medicijnen en drugs en bacteriële toxines sneller en efficiënter het lichaam kunnen verlaten.
HELPT BIJ AFVALLEN
Appelazijn blijkt een verzadigd gevoel te geven wat de eetlust remt. Dit betekent niet dat appelazijn het wondermiddel is voor afvallen. Het heeft weinig zin appelazijn te gebruik en ondertussen door te gaan met ongezond eten. Appelazijn kan dienen als een hulpmiddel om met een gezonde voeding en leefstijl je ideale gewicht te bereiken en te behouden.
STABILISATIE VAN DE BLOEDSUIKERSPIEGEL
Verschillende onderzoeken hebben uitgewezen dat appelazijn de bloedsuikerspiegel stabiliseert wanneer appelazijn vlak voor een suiker- of koolhydraatrijke maaltijd ingenomen werd.
MINDER MELKZUUR IN JE LICHAAM
Ook blijkt appelazijn te helpen voor een vermindering van melkzuur in je lichaam. Tijdens en na het sporten of door stress hoopt melkzuur zich op in het lichaam. Dit zorgt dikwijls voor vermoeidheid. De aminozuren in appelazijn werken als een soort tegengif, waardoor er minder melkzuur zal ophopen in je lichaam. Test het eens uit voordat je gaat sporten. Je kunt dit doen door 1 à 2 eetlepels appelazijn met een glas water te mengen en ongeveer 10 minuten voordat je gaat sporten op te drinken.
CHOLESTEROL EN BLOEDDRUK
Uit onderzoek op dieren blijkt appelazijn het cholesterolgehalte en de bloeddruk te verlagen. Wat de precieze uitwerking is op de mens moet nog uitgebreid onderzocht worden maar het mag inmiddels duidelijk zijn dat appelazijn vele soorten positieve effecten kan hebben.
TIP VOOR HET WENNEN AAN DE SMAAK VAN APPELAZIJN
De gemakkelijkste en snelste manier om appelazijn binnen te krijgen is door het te mengen met water en op te drinken. In het begin is de smaak misschien wennen maar de meeste mensen wennen al snel aan de smaak. Mocht je echt niet tegen de smaak kunnen maar wel appelazijn willen proberen, zoet het dan met honing of een zoetmiddel.
Je kunt na het drinken ook je mond naspoelen met wat natriumbicarbonaat. De smaak zal meteen verdwijnen. Ook beschermt het je tandglazuur omdat het de pH balans in je mond hersteld wordt. Om je tandglazuur te beschermen, kun je de appelazijn ook door een rietje drinken.
GEBRUIK VOOR DE HUID
Appelazijn schijnt goed te helpen voor oneffenheden en bultjes. Het kan ook helpen bij het herstellen van de zuurtegraad van je (gezichts)huid en het stimuleren van de bloedsomloop.
Je kunt gemakkelijk een eigen gezichtstonic maken. Meng wat appelazijn met een klein beetje water. Hierna kun je met een doekje of in een sprayflesje de appelazijn verspreiden over je gezichtshuid. Uiteraard kun je hier nog allerlei extra ingrediënten aan toevoegen zoals etherische oliën (zie ook mijn blog), maar de recepten laat ik aan je eigen fantasie en onderzoek over.
Je begrijpt dat dit uiteindelijk je huid meer kan laten stralen. Maar let wel, schoonheid komt met name van binnen. Het is niet dat appelazijn het eten van junk food en dergelijke opvangt ;-).
Verder schijnt appelazijn ook te helpen tegen bijvoorbeeld wratten en kalknagels. Doordrenk een watje of katoenen lapje en maak het vast met een tapeje. Herhaal dit meerdere keren om te zien of dit ook voor jou werkt.
GEBRUIK VOOR HET HAAR
Het zuur van appelazijn kan helpen tegen roos en/of een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat de haarschubben zich sluiten, waardoor je haar een prachtige glans kan krijgen. Je kunt appelazijn dus gebruiken als vervanger van je haarconditioner.
Een appelazijn conditioner maak je als volgt. Gebruik een mengsel van 1 deel appelazijn en 2/3 delen water en voeg dit toe aan een spuitfles. Verdeel over je gewassen haar, laat het ongeveer 5 minuten intrekken en spoel uit. In principe hoef je daarna geen andere conditioner meer te gebruiken. Maar probeer vooral uit wat voor jou én je haar het beste werkt.
APPELAZIJN VAN BRAGG
Appelazijn kun je in elke supermarkt of natuurvoedingswinkel kopen. De appelazijn van Bragg is duurder maar gegarandeerd biologisch, onverhit, ongepasteuriseerd en met “de moeder” (ook wel scoby genoemd). Wat er bedoeld wordt met “de moeder” is dat het nog steeds de scoby ofwel kolonie van bacteriën en gisten bevat. Dit kun je vergelijken met bijvoorbeeld de scoby van kombucha thee. Deze scoby ontstaat op natuurlijke wijze tijdens het fermentatieproces.
Zelf heb ik diverse soorten biologische appelazijn geproefd. De appelazijn van Bragg ervaar ik met de meest pure en krachtige azijnsmaak. Ook heb ik het idee dat het krachtiger werkt maar dat is mijn persoonlijke ervaring.
TOT SLOT
Zoals voor al onze blogs geldt ook hier dat het altijd belangrijk is ook je eigen onderzoek te doen. Daarnaast is het belangrijk om bovenstaande gebruikstips voorzichtig uit te proberen en vooral te ervaren wat de reactie van je lichaam is. Elk lichaam reageert anders en het is belangrijk daarnaar te (leren) luisteren.
Veel testplezier en tot de volgende maand! In mei zal onze blog over onze zoetmiddelen gaan.