Het verassende gebruik van essentiële oliën

Het verassende gebruik van essentiële oliën
1 mei 2022 Edited 8 februari 2023 323 view(s)
Het verassende gebruik van essentiële oliën

Deze maand willen we graag het gebruik van essentiële oliën (ook wel etherische of aromatische oliën genoemd) onder de aandacht brengen. Er zijn namelijk heel wat mensen die geen idee hebben van het gebruik en wat voor een positief effect de essentiële oliën op je humeur kunnen hebben.

WAT ZIJN ESSENTIËLE OLIËN?

Essentiële oliën zijn geconcentreerde plantextracten die de natuurlijke geur en smaak van het deel van de desbetreffende plant omvatten.

Je zou het zo kunnen zien dat alleen de belangrijkste karakteristieken van de plant samengebracht worden waardoor het effect van de plant groter is. Zo zal je bijvoorbeeld sneller een ontspannen gevoel ervaren van lavendel in de vorm van een essentiële olie dan van de plant zelf.

HOE KUNNEN ESSENTIËLE OLIËN GEBRUIKT WORDEN?

Er zijn talloze toepassingen voor het gebruik van essentiële oliën maar wij willen ons beperken tot onderstaande twee. Verderop in dit blog zullen we daarom suggesties voor onderstaande twee toepassingen suggesties geven.

VERSPREIDING IN DE LUCHT

De meest gangbare toepassing is het verspreiden van een essentiële olie door middel van een diffuser. Hiermee creëer je gemakkelijk een lekker luchtje in je omgeving.

Zie onderstaande links voor meer informatie en op welke manieren je dat kunt doen.

https://unlimitedhealth.nl/nl/absolute-aromas-diffuser-aroma-bliss

https://unlimitedhealth.nl/nl/nature-s-design-pinus-cembra-diffuser

https://unlimitedhealth.nl/nl/absolute-aromas-diffuser-aroma-mist

OP DE HUID

Je kan essentiële oliën ook op de huid gebruiken. Dit bijvoorbeeld voor een massageolie of simpelweg als een lekker geurtje op je polsen en/of achter je oren.

Het is echter wel raadzaam de essentiële olie in een draagolie te verdunnen alvorens deze op de huid te brengen. Een essentiële olie is meestal te sterk geconcentreerd om onverdund op de huid te gebruiken.

Een draagolie is niets anders dan bijvoorbeeld één van onderstaande oliën:

Van bovenstaande rijtje is jojoba olie het meest geschikt omdat het een stabiele olie is die niet snel ranzig wordt en vrijwel geurloos is.

Gebruik per 10 ml draagolie ongeveer 10 druppels essentiële olie. Indien je de geur sterker wilt, en er geen huidirritatie optreedt, kun je simpelweg meer druppels essentiële olie aan de 10 ml draagolie toevoegen.

Extra tip:

Je kan ook een paar druppels op een zakdoek druppelen en daaraan ruiken. Handig voor onderweg ;-)! Let er wel op dat je de zakdoek niet tegen je huid aanlegt want dat kan tot huidirritatie leiden.

ESSENTIËLE OLIE RECEPTEN

Onderstaande mixsuggesties kun je zowel met een diffuser gebruiken als op de huid smeren. Voor de diffuser kun je, in plaats van in de draagolie, de mixsuggesties met een diffuser gebruiken.

HAPPY CALMING MIX

De onderstaande ingrediënten van de opwekkende happy mix zouden je een blij gevoel moeten geven. Bergamot staat er bijvoorbeeld om bekend om een opwekkend en helder mentaal gevoel te geven. Citroen en zoete sinaasappel staan erom bekend om een verlichtend effect in de geest op te wekken. De zoete geur van sinaasappel wekt daarbij ook nog wat kalmte op. De aanwezigheid van Ylang ylang maakt het mooi af met de bloemachtige geur die een gevoel van complete ontspanning oproept.

Druppel onderstaande essentiële oliën in 10 ml draagolie:

RELAX MIX

Onderstaande mix is heerlijk na een drukke dag, De ingrediënten van de mix staan bekend voor het opwekken van ontspanning.
Tip: verspreid deze mix in de slaapkamer een uur voordat je gaat slapen.

Net als kamille thee, heeft de romeinse kamille olie een rustgevend effect. Daarnaast schijnt marjoram, net als kamille en lavendel, een helend effect te hebben voor je zenuwstelsel en draagt bij aan een ontspannen slaap. Naast het kalmerende effect van frankincense staat deze olie ook bekend voor het aardend effect op je geest.

Druppel onderstaande essentiële oliën in 10 ml draagolie:

UPLIFTING MIX

Onderstaande mix is goed in te zetten als je ’s ochtend wakker wordt en wat last heb van de winter blues.

Grapefruit heeft een verfrissende en opbeurend aroma. De olie staat erom bekend de geest verlichting te brengen wanneer iemand zich gespannen en wat somber voelt. Jeneverbes brengt, met zijn frisse heldere geur, kalmte voor de geest en combineert perfect met grapefruit. Rozemarijn is een van de bekendste oliën voor het opwekken van mentale energie. Alleen al ruiken aan de olie of de plant zelf, zou een alert en een positieve boost aan je stemming moeten geven.

Druppel onderstaande essentiële oliën in 10 ml draagolie:

MAAK JE EIGEN PARFUM

Hieronder enkele suggesties voor het creëren van je eigen parfum. Ook hier geldt: speel en test uit tot je je ideale combinatie gevonden hebt. 

Onthoud dat frisse en lichte geurcombinaties geschikt zijn voor overdag. Voor de avond zijn de zware en zoete geurcombinaties aan te raden.

SUGGESTIES VOOR DE DAMES

FRIS EN LICHT

Druppel onderstaande essentiële oliën in 10 ml draagolie:

ZWAAR EN ZOET

Druppel onderstaande essentiële oliën in 10 ml draagolie:

  • 5 druppels Ylang Ylang
  • 5 druppels Lavendel
  • Schud het flesje goed om alles te vermengen & smeren maar!

SUGGESTIES VOOR DE HEREN

FRIS EN LICHT

Druppel onderstaande essentiële oliën in 10 ml draagolie:

  • 5 druppels Bergamot
  • 5 druppels Mandarijn
  • Schud het flesje goed om alles te vermengen & smeren maar!

ZWAAR EN ZOET

Druppel onderstaande essentiële oliën in 12 ml draagolie:

Graag zelf alles bekijken? Klik hier om te zien welke oliën we van Absolute Aromas aanbieden.

Vergeet daarbij niet May Chang te bekijken. May Chang is een prachtige citrus geur en kan daarmee een heerlijke verfrissende geur in je kamer geven. Tevens kan May Chang ook als een insectenwerend middel fungeren.

En als je zelf geen zin hebt om mixjes te maken, kijk dan bijvoorbeeld eens naar onderstaande gemaakte mixjes:

De-stress

Breatheasy

Romance

Scroll vooral zelf even door alles heen want er zijn er nog veel meer!

Voor nu wensen we je veel geurig (test)plezier tijdens het uitproberen van bovenstaande recepten en eventuele andere oliën van Absolute Aromas.

Vorig artikel
Volgend artikel
Opmerkingen
Laat een reactie achter
Your email address will not be published
Powered by Amasty Magento 2 Blog Extension