En op het kerstmenu staat...

En op het kerstmenu staat...
8 december 2021 Edited 8 februari 2023 549 view(s)
En op het kerstmenu staat...

De kerst staat weer bijna voor de deur! En mocht jij het type zijn die daar elk jaar onrustige stressnachten van heeft dan zou dat na het lezen van dit blog verleden tijd kunnen zijn. We hebben ons uiterste best gedaan om met je mee te denken voor een 3 gangen menu inclusief borrel en avondversnaperingen. Dus lees snel verder en laat je (veganistisch) inspireren!

BORREL

Sauzen:

  1. Veganistische yoghurtsaus
  2. Groene chutneysaus 

 

  1. Veganistische yoghurtsaus

INGREDIËNTEN 

  • 1 ½  cup cashewnoten / witte amandelen (of een mengsel ervan)
  • 1 ¼ cup water
  • 5 theelepels limoensap
  • 1 theelepel knoflook poeder (indien gewenst)
  • 1 theelepel ui poeder (indien gewenst)
  • 1 theelepel curry poeder
  • 1 theelepel harissa poeder (optioneel)
  • 1 theelepel komijn poeder
  • Zout & peper

BEREIDING

  1. Doe de cashewnoten en water in een blender of foodprocessor en mix tot het een gladde consistentie is
  2. Doe de mix in een bak, voeg de citroensap toe en meng goed.
  3. Terwijl je blijft mengen voeg je stap voor stap de kruiden toe. En breng op smaak met peper & zout.
  4. Zet 3 eetlepels apart voor de green chutneysaus (zie recept onder).

 

  1. Groene chutneysaus

INGREDIËNTEN 

  • 1-2 cups verse korianderblad
  • 1-2 cups verse mint
  • 3 eetlepels van bovenstaande yoghurtsaus

BEREIDING

  1. Doe het korianderblad en de mint in een foodprocessor en mix deze tot kleine stukjes. Let op: laat het niet een fijngehakte mix wordt.
  2. Voeg de 3 eetlepels yoghurtsaus toe en meng het samen tot een dikke consistentie. Je kan deze saus eventueel garneren met wat fijngehakte (rode) ui.

De bovenstaande sauzen zijn lekker met groentesticks. Je kan bijvoorbeeld denken aan komkommer, bleekselderij, wortel en koolrabi. De sauzen zijn ook zalig op een cracker.

VOORGERECHT

  1. Veganistische carpaccio ravioli
  2. Japanse sesamrijstballetjes

 

  1. Veganistische carpaccio ravioli

INGREDIËNTEN (voor ongeveer 16-20 stuks)

  • 1/2 cup pijnboompiten
  • 1/2 cup witte amandelen
  • ½ cup water
  • ¼ cup edelgist
  • 1 teen knoflook (indien gewenst)
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 2 grote bieten

BEREIDING SAUS

  1. Pijnboompitten, witte amandelen, water, en eventueel de knoflook, in de blender of foodprocessor mixen tot een egale consistentie.
  2. Doe de mix in een bak.
  3. Voeg de edelgist en rozemarijn toe en meng alles goed door elkaar.

BEREIDING VEGANISTISCHE CARPACIO-RAVIOLI

  1. Maak met een kaasschaaf of julienne snijder dunne ronde bietschijven.
  2. Spreid ze uit op een platte schaal.
  3. Schep wat saus in het midden van elke bietschijf. Plaats er een andere bietschijf op en druk aan de buitenkant aan zodat er een ravioli-achtige vorm ontstaat.

De veganistische carpacio-ravioli kan koud en warm gereserveerd worden. Als je deze in de oven opwarmt, is het het beste om een beetje (olijf)olie bovenop te smeren zodat de dunne bietschijven niet droog worden. Als je ze warm serveert, warm ze dan op een lage temperatuur op. Bijvoorbeeld op 40ºC in een dehydrator voor de mensen die alleen raw food* eten. Anders op de gewenste temperatuur in de oven.

* raw food kwaliteit: je spreekt van raw food kwaliteit wanneer voeding bewerkt is onder de 42 graden Celsius.

 

  1. Japanse sesamrijstballetjes

INGREDIËNTEN (ongeveer voor 10 -12 stuks)

  • 200 gram ongekookte rijst
  • 8 eetlepels sesamzaad
  • Circa 400 gram zwarte bonen
  • 4 eetlepels umeboshi pasta
  • 4 eetlepels citroensap
  • Tamari of shoyu voor het dippen van de balletjes

BEREIDING

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Breng een grote pan met water aan de kook en kook de rijst gaar. Spoel de rijst af met lauwwarm water en laat de rijst uitlekken.
  3. Doe de rijst met de bonen, umeboshipasta en citroensap in een foodprocessor. Mix deze tot een dikke stevige massa.
  4. Rol balletjes van dit mengsel (ongeveer ter grootte van een hele walnoot).
  5. Rol de balletjes door sesamzaad.
  6. Zet de balletjes circa 15 minuten in de oven tot ze door en door warm zijn.
  7. Serveer direct met de tamari of shoyu.

 

HOOFDMAALTIJD

  1. Veganistisch gehaktbrood
  2. Veganistische kalkoen en wit vlees

 

  1. VEGANISTISCH GEHAKTBROOD ( suggestie: in opvolging van de vegan carpacio-ravioli)

INGREDIËNTEN & BEREIDING (voor minimaal 4 stuks)

Mix bovenstaande samen in een foodprocessor maar let op dat je het niet tot een gladde consistentie maakt maar in stukjes.

Voeg hier dan aan toe:

  • ½ cup fijn gesneden peterselie
  • ½ cup gehakte rode peper
  • 1 cups gehakte ui (indien gewenst)
  • Zout & peper naar smaak

Nogmaals; houd het mengsel in stukjes.

Veganistische crème saus

INGREDIËNTEN & BEREIDING

Blend dit samen tot er een dikke saus ontstaat. Voeg het water stap voor stap toe en niet in 1 keer.

Veganistische marinade

INGREDIËNTEN & BEREIDING

Blend dit samen tot een dikke saus.

Maak op een dehydrator tray / bakplaat langwerpig dikke vormen van het veganistisch gehaktbrood. Smeer de veganistische crèmesaus erop.

Laat de tray / bakplaat op de gewenste temperatuur in een dehydrator of oven warm worden.

  1. VEGANISTISCHE KALKOEN EN WIT VLEES (suggestie: in opvolging van Japanse rijstballetjes)

Boekweit paneermeel

Maak van 2 cups gekiemde boekweit meel in een blender of food processor.

Veganistisch kalkoenvlees

INGREDIËNTEN & BEREIDING (voor 3/4 personen)

  • Marinadesaus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels tamari
  • ¼ cup water
  • 3 grote portobello in lange dunne stukken gesneden

Meng de eerste 3 ingrediënten samen. Laat de portobello stukken hier ongeveer 10 minuten in weken.  Haal de portobello stukken dan door de paneermeel en spreid dit uit op een dehydrator tray / bakplaat. Sprenkel wat olijfolie met kruiden zoals salie en een kruidenmix voor kip / gevogelte eroverheen.

Laat de tray / bakplaat op de gewenste temperatuur in een dehydrator of oven warm worden.

Veganistisch witvlees

INGREDIËNTEN & BEREIDING (voor 3/4 personen)

500 gram jong kokosvlees van jonge kokosnoten (jonge kokosnoten zijn bij de toko of supermarkt verkrijgbaar). Indien de jonge kokosnoten niet verkrijgbaar zijn, vervang het dan door oesterzwammen. Dat is ook erg lekker!

Maak voor de kokosvlees stukken dezelfde marinadesaus. Laat de kokosvlees stukken, net als de portobello stukken van het veganistische kalkoenvlees, in de marinade weken. Doe dit iets langer, ongeveer 20 minuten.  Haal daarna de kokosstukken door de paneermeel en spreid dit uit op een dehydrator tray / bakplaat. Sprenkel wat olijfolie met kerriekruiden over de kokosstukken heen. Laat de tray / bakplaat op 40ºC in een dehydrator of oven warm worden.

Serveer de veganistische kalkoen en wit vlees met gemengde bladsla of je favoriete salade.  

 

DESSERT

Tot slot een paar gemakkelijke dessert recepten.

  1. Notenijssaus met fruit

INGREDIËNTEN (voor 2 / 3 personen)

  • 1 cup bevroren geweekte noten (walnoten, macadamia, cashewnoten, amandelen of een mix ervan)
  • 2/3 cup ijskoud water
  • 3 eetlepels zoetmiddel
  • 20 druppels vanille
  • Vers fruit naar keuze

BEREIDING

Doe alle ingrediënten in een blender of foodprocessor en blend totdat het een gladde consistentie is.

Serveer direct over het fruit en maak het af met wat kaneel en/of cacao nibs en/of kokosvlokken.

  1. Chiawafels met lucumasaus en verse fruit.

 INGREDIËNTEN 

  • Vers fruit naar keuze

Onderstaande ingrediënten maken ongeveer 10 dunne wafels van 10 bij 5. De verhouding voor het maken van de chiawafels is als volgt:

BEREIDING

  1. Meng de chiazaden met water tot er een dikke gel ontstaat.
  2. Spreid dit mengsel uit op een bakplaat.
  3. Bak dit mengsel op een lage temperatuur tot het hard en breekbaar is.

Lucumasaus

INGREDIËNTEN 

Voor de saus is onderstaande verhouding nodig. Maak zoveel als nodig is om alle chiawafels goed te kunnen bedekken met de saus.

  • 4 eetlepels lucuma
  • 1 of meer eetlepels zoetmiddel (afhankelijk van de behoefte)
  • 4 of meer eetlepels vloeibare kokosolie (let op: voor het mengen is het van belang dat de kokosolie vloeibaar is. Meestal wordt de olie bij ongeveer 25 graden vloeibaar)

BEREIDING

Meng alles samen tot een dikke vloeibare saus; speel met bovenstaande ingrediënten tot je een vloeibare dikke consistentie en je gewenste zoete smaak hebt.

Smeer de lucumasaus op de bovenzijde van de chiawafels. Laat ze dan hard worden in de vriezer (ongeveer 30 minuten).

Reserveer daarna direct met bijvoorbeeld je lievelingsfruit.

 

AVONDDRANK & - SNACK

Samen voor de open haard of bij het kijken van een film hebben we natuurlijk ook gedacht aan een lekker drankje met snack.

Hieronder volgen enkele opties zodat je zelf kunt kiezen:

Onderstaande 3 opties zijn heerlijke kant-en-klare oplospoeders. Het enige wat je hoeft te doen is ongeveer 30 gram in een mok van 250 ml te strooien. Vul de mok dan tot 1/3 met water of andere gewenste vloeistof. Mens het poeder met de vloeistof totdat er geen klontjes meer zijn. Vul daarna de rest van de mok met de vloeistof op de gewenste temperatuur.

  1. https://unlimitedhealth.nl/nl/sweet-revolution-biologische-instant-chicory-latte-200-gram
  2. https://unlimitedhealth.nl/nl/sweet-revolution-organic-instant-hot-chocolate-latte-200-gram
  3. https://unlimitedhealth.nl/nl/anima-mundi-mushroom-mocha-milk-227-gram

Extra romige tip:

Wil je het extra romig maken? Probeer dan de kokosnoot crème van anima mundi.

Het enig wat je hoeft te doen is de gewenste hoeveelheid toe te voegen aan je drankje en deze op te kloppen zodat er een romige schuimlaag op de top van je drankje komt.

Sprenkel wat kaneel erover en genieten maar!

Bij een dergelijke heerlijke drank hoort natuurlijk ook een lekkere snack. Hieronder volgen 3 opties.

  1. CAROB-TOFFEE-BROWNIES

Onderstaand een recept voor een heerlijke snack voor in de avond. In dit recept is geen cacao maar carob verwerkt. Uiteraard kan je in plaats van carob ook cacao gebruiken. Ook kan je denken aan lucuma of peruvian carob.

INGREDIËNTEN 

Indien gewenst kan je de noten de nacht ervoor in water weken. De noten worden hierdoor gemakkelijker te verteren.

BEREIDING

  1. Mix de dadels, rozijnen, het carobpoeder, de paranoten en ongeveer 500 ml water in een foodprocessor. Mix dit net zolang totdat het een gladde massa is. Doe de mix in een bak.
  2. Roer de lijnzaad, de zonnebloempitten walnoten door het mix van 1.
  3. Bekleed een bakvorm / schaal van ongeveer 10 x 20 cm met folie of bakpapier en strijk de massa hierin uit.
  4. Strooi het sesamzaad erover en zet de vorm 1 uur in de vriezer (of totdat je het gaat serveren).
  5. Snijd de carob-toffee-brownies in 12 stukken en serveer.

TER AFSLUITING

Wellicht overbodig maar de recepten zijn natuurlijk ook te gebruiken voor enig ander (feestelijk) moment.

Mocht je iets van bovenstaande gaan proberen dan zouden we het erg leuk vinden om te horen wat je ervan vindt!

Voor nu, fijne feestdagen en veel smulplezier!

Vorig artikel
Volgend artikel
Opmerkingen
Laat een reactie achter
Your email address will not be published