Irish Moss

Swipe to the left
Irish Moss
Door Unlimited Health 4 november 2021 400 keer bekeken Geen reacties

IRISH MOSS

We krijgen veel vragen over onze Irish Moss producten. Daarom behandelen we in dit artikel:

  • Welke varianten Irish Moss we verkopen.
  • Welke Irish Moss merken in ons assortiment opgenomen zijn.
  • Hoe je Irish Moss gebruiksklaar maakt.
  • Hoe je Irish Moss bewaard.
  • Én hoe je Irish Moss gebruikt (met een paar recepten).

WAT IS IRISH MOSS?

Irish Moss (ook seamoss genoemd) zijn zeeplanten die ook bekend staan als algen of zeewieren. Er zijn meer dan 20.000 soorten zeewier en ongeveer 10 verschillende soorten die worden aangeduid als Irish Moss. Irish Moss wordt vaak gevonden in dikke tapijten op rotsachtige oevers en is een verzamelnaam voor carrageen zeewieren. Irish Moss heeft een bossig uiterlijk met korte “takken”.

Irish Moss wordt veelal gebruikt als verdikkingsmiddel en als ingrediënt voor zowel hartige als zoete gerechten. Ook kun je Irish Moss terugvinden in tandpasta, cosmetica, verzorgingsproducten en medicijnen.

WELKE IRISH MOSS VARIANTEN VERKOPEN WIJ?

Irish Moss verkopen wij in de Kapphaphycus Alverezii en Chondrus Crispus variant (meer informatie volgt hieronder). Irish Moss staat bekend om zijn hoge voedingswaarde want het zit boordevol eiwitten, antioxidanten, mineralen (zoals calcium, jodium, zwavel, kalium) en vitaminen (zoals A, D, E, F & K). Omdat Irish Moss een natuurproduct is en wij de Moss uit verschillende plekken uit de wereld aanbieden, verschilt het percentage van de zojuist genoemde nutriënten.

Indien dit bekend is bij ons, kun je per merk op onze website de percentages bekijken. Je kunt dit terugvinden op een foto van het verpakkingsetiket of onder kopje “extra productinformatie” .

Zoals bij al onze producten, is onze Irish Moss gecertificeerd biologisch, duurzaam en wildcrafted geoogst. Met wildcrafted bedoelen we dat de zeewier in hun natuurlijke leefomgeving groeit en geoogst wordt. Ze zijn dus niet gekweekt.
Al onze Irish Moss is van van raw food kwaliteit*. Ze worden allen getest op zware metalen, pesticiden, herbiciden, aardolieresten, radioactiviteit en microbiologische gevaren. De moss is 100% natuurlijk zonder toegevoegd zout. Het aanwezige zoutgehalte komt van het natuurlijke voorkomende natrium dat tijdens het droogproces neerslaat.

* raw food kwaliteit: je spreekt van raw food kwaliteit wanneer voeding bewerkt is onder de 42 graden Celsius.

WELKE IRISH MOSS MERKEN VERKOPEN WIJ?

Maine Coast Irish Moss

Het merk Maine Coast oogst hun Irish Moss uit de Noord Atlantische kust bij Maine. Ze bieden de Chondrus Crispus in de vorm van flakes aan (hoe je dit gebruikt vind je verderop in het artikel).

Voor het drogen van de Irish Moss letten ze er strikt op dat het gedroogd wordt onder 37,7 graden Celsius.

De Irish Moss flakes van maine coast vind je hier:

https://unlimitedhealth.nl/nl/maine-coast-irish-moss-flakes-171-gram

https://unlimitedhealth.nl/nl/maine-coast-irish-moss-flakes-454-gram

Wild Irish Seaweed Irish Moss

Het merk Wild Irish Seaweed oogst hun Irish Moss uit de ongerepte, voedingsrijke wateren van de Atlantische Oceaan bij Ierland. De Moss wordt geoogst zodra het Irish Moss seizoen is. Daarna wordt de Moss in speciale droogsystemen en onder 35 graden Celsius gedroogd.

De Irish Moss bladeren en sprinkles van Wild Irish Seaweed vind je hier:

https://unlimitedhealth.nl/nl/wild-irish-seaweed-biologische-irish-moss-carrageen-leaves-40-gram

https://unlimitedhealth.nl/nl/wild-irish-seaweed-biologische-irish-moss-carrageen-sprinkles-60-gram

Original Superfoods Irish Moss uit St. Lucia

De Irish Moss uit de Atlantische oceaan van het Caribische St. Lucia kun je bij ons terugvinden in een rode, groene en gouden variant. Alle kleuren zijn onder de 40 graden gedroogd.

De rode en groene Irish Moss worden in de schaduw gedroogd. Door het drogen in de schaduw, en dus niet in het zonlicht, is de kans groter dat het Moss de oorspronkelijke natuurlijke kleur, smaak en fytonutriënten behoudt. De rode en groene Irish Moss hebben daardoor een sterkere oceaansmaak.

De gouden Irish Moss (ook wel Eucheuma Cottonii genoemd) wordt gedroogd in het zonlicht, waardoor het zijn natuurlijke kleur en een deel van de sterke oceaangeur en -smaak verliest. Tijdens het drogen in de zon verliest de gouden variant nauwelijks zijn hoge voedingswaarde.

Wanneer je van een oceaansmaak / visachtige smaak houdt dan zijn de rode en groene variant het beste voor de keuken. Houd je meer van een neutrale smaak, neem dan de gouden variant. De gouden variant is ook het gemakkelijkste gebruiksklaar te maken (uitleg hierover volgt verderop in dit artikel).

De Irish Moss wieren uit St Lucia vind je hier:

https://unlimitedhealth.nl/nl/original-superfoods-irish-moss-green-150-gram

https://unlimitedhealth.nl/nl/original-superfoods-irish-moss-gold-150-gram

https://unlimitedhealth.nl/nl/original-superfoods-irish-moss-red-150-gram

Original Superfoods Irish Moss uit Indonesië

De Irish Moss uit Indonesië is de Kapphaphycus Alverezii variant. De zeewier komt uit de Indische oceaan (oostelijke kant). Het groeiproces wordt handmatig onder controle gehouden zonder enig gebruik van chemicaliën. De zeewier wordt na het oogsten in het zonlicht niet hoger dan 40 graden gedroogd.

Net als de hierboven genoemde gouden variant uit St. Lucia, is de Kappaphycus Alverezii variant gemakkelijker gebruiksklaar te maken (uitleg hierover volgt verderop in dit artikel). Dit dus in tegenstelling tot de eerder genoemde Chondrus Crispus variant. Daarom zou voor de beginneling de Indische variant of de gouden Moss uit St. Lucia de beste keuze zijn.

De Irish Moss uit Indonesië vind je hier:

https://unlimitedhealth.nl/nl/original-superfoods-irish-moss-200-gram

https://unlimitedhealth.nl/nl/original-superfoods-irish-moss-100-gram

IRISH MOSS GEBRUIKSKLAAR MAKEN

Zoals reeds vermeld, ruikt en smaakt de Irish Moss oceaan- of visachtig als je de Irish Moss niet grondig wast. Voor de visliefhebbers zal dit geen probleem zijn. Voor de niet-visliefhebbers hebben we een oplossing die hieronder beschreven zal worden. 

De Irish Moss wordt ongeveer 2 tot 4 x zo groot als de grootte in de verpakking.

Om eerst vertrouwd te raken met de bereiding en hoe Irish Moss reageert, is het raadzaam te beginnen met 2 volle handen puur product. Stop de 2 volle handen in een grote kom of pan en giet er water in totdat de Moss ruim onder water staat. Aangezien Irish Moss een natuurproduct is, is het raadzaam te controleren op stukjes schelp of andere verborgen brokstukjes die soms tussen de bosachtige structuur te vinden zijn.

Nu volgt de allerbelangrijkste stap: het wassen van de Moss. De mate van grondig wassen is namelijk bepalend voor de geur en smaak van de Moss.

Stop de Moss tussen je handen en wrijf zo grondig als je kan de Moss tussen je handen. Je kunt deze handeling zien als het grondig wassen van je handen.

Herhaal deze stap net zo vaak en ververs het water meerdere malen totdat het water niet meer troebel wordt als je de Moss op deze manier wast.

Wanneer het water niet meer troebel is, spoel dan nog zeker 3 x het Moss zodat de kans voor een oceaan- / visachtige smaak minimaal is.

Week hierna de Moss in ruim voldoende water voor ongeveer 4 uur (mag ook langer). Spoel daarna de Moss minimaal 2 keer goed door. Herhaal het proces van weken en omspoelen net zo lang tot de Moss tussen je vingers zacht aanvoelt. Hoe snel het weekproces gaat is afhankelijk van de temperatuur van het water. Lauwwarm water versnelt dit proces zonder dat de hoge voedingswaarde aangetast wordt. 

IRISH MOSS IN GELVORM & HOUDBAARHEID

Wanneer de Irish Moss zacht genoeg is, stop je de Moss in een blender. Giet er minimaal de helft van de hoeveelheid aan Moss water aan toe en zet de blender aan. Al vrij snel zal de Moss een gelachtige structuur krijgen. Uiteraard kan je de gel geleiachtiger maken door er meer water aan toe te voegen.

Wanneer de Moss in een gel geblend is, kun je de gel in de koelkast of vriezer bewaren. Let op: de gel wordt na bereiding dikker. Dus zorg ervoor dat je ruimte overhoudt voor deze verdikking.

Over het algemeen genomen is de Irish Moss, eenmaal klaargemaakt, zo’n 2 weken houdbaar in de koelkast. Je kunt de klaargemaakte Irish Moss ook enkele maanden bewaren in de vriezer.

RECEPTEN MET IRISH MOSS GEL

Ter inspiratie volgen hieronder 3 recepten. Voor deze 3 recepten zijn de producten van bovenstaande beschreven merken geschikt:

  • De bladeren van Wild Irish Seaweeds.
  • De gehele Irish Moss wieren van Original Superfoods uit St Lucia.
  • De gehele Irish Moss wieren van Original Superfoods uit Indonesië.

2 SIMPELE NOTEN – MOSS RECEPT

NOTENKAAS

Wanneer je amandelen gebruikt, kan je, indien gewenst, na 1 uur gemakkelijk het velletje eraf halen.

  • Meet een ½ cup dikke Irish Moss gel af.

Voeg de noten en de gel in een blender of goede keukenmachine. Blend deze 2 samen totdat je een gelijke consistentie ziet. Als je van een bite houdt, blend dan niet te lang zodat er nog notenstukjes achterblijven.

Na het blenden tot de gewenste consistentie, voeg je de helft van de mix in een bak (A) en de andere helft van de mix in een andere bak (B).

Bak A gebruik je voor het maken van een notenkaas. Om een echte kaassmaak aan te geven, kan je 1 dessertlepel (of meer) edelgist aan toevoegen. Voor nog meer smaak kan je peper, zout en verse en/of gedroogde kruiden toevoegen. Je kan bijvoorbeeld denken aan een scherpe kruidenmix zoals de kerrie van Original Superfoods .

Wanneer je de gewenste toevoegingen hebt gedaan, laat de kaas dan minimaal 1 uur opstijven in de koelkast om een echte “kaaservaring” te krijgen.

Bak B gebruik je om een zoete notensaus te maken (2). Je kan deze saus over je ontbijt of dessert schenken. Je kan de saus zoeten met bijvoorbeeld honing, stevia of xylitol met kaneel bovenop. Wanneer de consistentie te dik wordt, kan je, voor gebruik, verdunnen met water of (verse) vruchtensap.

GEZICHTSMASKER
Door de diversiteit aan mineralen, vitaminen en bioactieve stoffen en het vermogen om een gel te vormen is Irish Moss ook geschikt voor het maken van een gezichtsmasker. Sterker nog, Irish Moss wordt ook gebruikt in haar- en huidproducten voor een voedend en verzachtend effect.
Irish Moss op zichzelf werkt al heel goed maar met wat vitamine C en een groene alg geef je je huid een extra boost! Daarom volgt hieronder een recept die je zowel kan smeren als eten ;-).

INGREDIËNTEN GEZICHTSMASKER

Smeer bovenstaande mix dik op je huid en laat minimaal 15 minuten intrekken.

Spoel je gezicht daarna grondig schoon met lauwwarm water.

GEBRUIK IRISH MOSS IN FLAKE- EN POEDERVORM

Voor diegene die graag de voedingswaarde van Moss binnen willen krijgen maar de gehele bereiding van de gel niet zien zitten hebben we ook de poedervorm om je favoriete gerechten meer dikte te geven.

De Irish Moss flakes van Maine Coast en Wild Irish Seaweed kan je over je salade / maaltijd sprenkelen.

Let op: de poedervorm en flakes hebben een intense oceaanachtige geur en smaak!

TOT SLOT

Bekijk hier alle onze Irish Moss bij elkaar.

Met dit artikel hopen we je voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht je toch nog vragen hebben, neem dan contact met ons op!