Black Cumin Seed Oil

Swipe to the left
Black Cumin Seed Oil
Door Emanuelle 17 juli 2019 3997 keer bekeken Geen reacties

Hoi! Mijn naam is Emanuelle. In het nachtleven ben ik DJ en overdag houd ik mij bezig met kruidengeneeskunde, gezonde plantaardige voeding en een wereld in harmonie en glorie. Ik ben heel blij dat mijn interesses prachtig in de essentie van Unlimited Health bij elkaar komen.

Elke maand zal ik een artikel schrijven over producten in de winkel, grappige feitjes en hoe je de producten het beste kan gebruiken. Alles vanuit eigen oogpunt, dus lees mee voor mijn ervaring en meer!

Ik had vanaf jonge leeftijd enorm last van eczeem en ik was er gewend aan. Ik kon mij niet voorstellen dat ik ooit zonder eczeem zou leven. De huid is het grootste orgaan in contact met de buitenwereld en in direct contact met de darmen en de lever. ( Maar wist je dat de oppervlakte van de darmen nog veel groter is dan de huid? ) Klachten die zich zichtbaar uiten op de huid hebben vaak een onderliggende oorzaak in het spijsverteringskanaal. In mijn zoektocht naar genezing, ondervond ik verbetering in de conditie van mijn huid toen ik voor plantaardige voeding koos. De keuze om plantaardig te eten ging hand in hand met mijn voorkeur voor onbewerkt, biologische en verse voeding zonder geraffineerde suikers, alcohol of andere prikkelende producten.

Waar exact de verbetering aan heeft gelegen blijft naar mijn mening ook een combinatie van deze aanpassingen. Mijn huid werd kalmer en ook mijn buikpijn klachten werden zachter. Het was echter niet volledig genezen. Er bleven kleine plekjes en als ik een uitstapje maakte naar zuivel, speelde mijn eczeem opnieuw op. Mijn verdieping in kruiden en alternatieve geneeskunde bracht mij tot verschillende medicinale planten. Een aantal jaar geleden werd ik geïntroduceerd met zwart komijnzaadolie. In combinatie met druivenpitextract betekende dit in mijn geval genezing van mijn eczeem. Ik ben dan ook meer dan enthousiast om jullie te introduceren met de kwaliteiten van zwart komijnzaad.

Nigella Sativa, zwart komijnzaad is een therapeutisch en veelzijdige medicinaal kruid dat al ruim 4000 jaar wordt gebruikt. De plant komt voor in Zuidwest Azië, Mediterraanse gronden en Afrika. De Nigella Sativa plant wordt zo’n 30 cm hoog met vruchten met zaden. Het zaad kun je als smaakmaker gebruiken in de keuken, maar medicinaal hebben de zaden van de plant vele kwaliteiten. Vaak wordt zwart zaad gebruikt als koudgeperste olie.

Over Nigella Sativa is veel geschreven, zelfs in de oude heilige geschriften. In de bijbel wordt het zaad benoemd en in de koran wordt het zwarte zaad genoemd als geneesmiddel voor alles behalve de dood. Ook in het Oude Egypte vond men zwart zaad terug in de preparatie van het leven na de dood bij Koning Toetanchamon en voor verfraaiende effecten door Nefertiti en Cleopatra.

Ook in de moderne tijd speelt Nigella Sativa een rol in Ayurvedische en andere wijze van natuurgenezing. Waar kan je zwart zaad allemaal voor in zetten en hoe doseer je de olie?

Zwart komijnzaad werd traditioneel gebruikt om ziektebeelden met astma en bronchitis te behandelen, voor reuma en andere ontsteking ziekten. Het werd gebruikt om de borstvoeding te verhogen en om spijsvertering gerelateerde klachten te kalmeren. Door zijn vele inhoudsstoffen helpt zwart komijnzaad het immuunsysteem op te bouwen, stimuleert het de spijsvertering en uitscheiding. Het zaad vecht tegen parasieten en reguleert bloedsuiker. Huidaandoeningen kunnen zeer goed behandeld worden met zwart komijnzaadolie, maar ook symptomen van een verkoudheid.

Zwart zaad en de olie er van zijn veilig in gebruik en wordt veel gebruikt als huisremedie. Zwartzaad olie is een goede bron voor essentieel vetzuren. Voornamelijk zit er veel linolzuur in, dit is ook te vinden in lijnzaadolie. Het mooie van planten is dat zij lichaam processen meer in balans kunnen brengen, zodat het lichaam zichzelf kan genezen. Wanneer het immuunsysteem niet actief genoeg werkt of juist overactief is, zoals bij auto immuunziekten. Net zo belangrijk is het preventief gebruik van planten om het lichaam sterk te houden.

De olie bevat 26 vetzuren, waarvan 8 verzadigde vetzuren en 18 onverzadigde vetzuren. De onverzadigde vetzuren zijn linolzuur (omega 6) en twee omega-3s, EPA, DHA en ETA. (EPA en DHA vind je in dierlijke producten in vette vis of in algen.) Omega-6 en omega-3 vetten kan ons lichaam niet zelf aanmaken, maar een teveel aan deze vetten door bewerkt voedsel wil je voorkomen, want deze maken de cellen dan kwetsbaar voor oxidatieve processen. Zwart komijnzaadolie biedt juist een goede balans in deze vetzuren en in combinatie met EPA en DHA en ETA en Thymoquinone en beschermt daarmee tegen degeneratieve ziekten door chronische lichte ontstekingen. Verdere belangrijke inhoudsstoffen vind ik nigellon, vitamine B1,2,3, selenium, calcium, ijzer en kalium. Samen met 15 aminozuren is het onmisbaar in de thuisapotheek.

Ik ben zo dankbaar dat ik zelf de kracht van Nigella Sativa heb mogen ervaren, een leven zonder eczeem is zo fijn. Ik ben een tijdje gestopt met nemen toen ik merkte dat mijn eczeem niet meer zichtbaar was. Ik wide graag weten of ik echt was genezen was en de huiduitslag ook uitbleef als ik iets at waar mijn lijf gevoelig voor was, dat was zo! Na een periode van 4 maanden intensief gebruik van zwart komijnzaadolie heb ik geen eczeem meer ervaren. Sinds kort heb ik de komijnzaadolie weer in huis, want tijdens de zwangerschap wordt het gebruik afgeraden. Het zet zoveel systemen in werking en tijdens de zwangerschap heeft het lichaam al voldoende werk, dus is het niet verstandig zwart zaad olie te gebruiken. Als je borstvoeding geeft kun je de olie weer innemen met voordelen, want het verhoogt de melkproductie. Het is logisch dat de melkproductie beter geactiveerd kan worden in een lichaam dat een meer nutriënten bevat. Ik eet zelf veelal plantaardig dus deze mooi gebalanceerde combinatie van vetten is ideaal voor mij én de golden liquid. Op het moment gebruik ik twee producten om mijn huid te verzorgen na de reiniging of als dagcrème: een paar druppels zwart komijnzaadolie of sheabutter. Een aanrader!

Als gebruiksaanwijzing wordt aangeraden te starten met 1 theelepel per dag voor twee tot zeven dagen. Daarna kun je een week 2 theelepels per dag proberen om rustig op te bouwen tot 3 theelepels per dag. Kinderen beginnen met druppels. Er zijn verschillende sterktes: mild, normaal en sterk. Ik gebruik de originele en de smaak is aangenaam.

Laten wij meer en meer luisteren naar de wijsheden van de oudheid. Dit is wijsheid van de mens in contact met de natuur. De mens is geboren en zal ook sterven, maar laten wij ons lichaam eren en met zorg behandelen zodat wij een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven mogen ervaren.

Tot de volgende!

Liefde,

Emanuelle