​Verklaring The Health Factory over item in RADAR

Swipe to the left
​Verklaring The Health Factory over item in RADAR
Door The Health Factory 7 december 2018 617 keer bekeken Geen reacties

Verklaring The Health Factory over item in RADAR

Recentelijk is er bij het tv-programma Radar een item gewijd aan colloïdaal zilver. Kennelijk is zilver zo succesvol dat wij in het vizier zijn gekomen bij de autoriteiten.

Wij zijn als producent niet benaderd en waren daarom niet aanwezig om een weerwoord te kunnen geven op de negatieve aannames, die zonder enige onderbouwing de ether in zijn gestuurd.

In deze brief kunt u onze visie lezen op de genoemde punten. Wij zullen op korte termijn ook een filmpje online zetten met mondelinge uitleg en extra informatie voor een compleet en helder beeld.

De punten van Radar met onze weerlegging:

1) De veiligheid van nano zilver:

Volgens RADAR is colloïdaal zilver (een minder verfijnde vorm van nano zilver) toxisch oftewel giftig. De onderbouwing hiervoor ontbreekt. Er wordt beweerd wordt dat zilver giftig is voor spermacellen en dat de EFSA op basis van studies heeft bepaald dat het niet geschikt is voor inwendige inname.

Weerlegging:

Iedere stof is toxisch. Ook water is in hoeveelheden vanaf 5 à 6 liter dodelijk. De dosis bepaalt de toxiciteit. De studie naar spermacellen, waaraan gerefereerd wordt, laat zien dat zilver giftig is voor spermacellen vanaf doseringen vanaf 0,20 mg zilver per 0,1 ml sperma.

Dit is omgerekend 140.000 mg per 70 kilogram lichaamsgewicht (9333 literflessen). Overbodig te melden dat dit logischerwijs een toxisch effect heeft.

Feiten:

Colloïdaal zilver is goedgekeurd voor inwendig gebruik door de EPA en de WHO (World Health Organization). De EPA (Environmental Protection Agency) heeft op basis van studies gedurende een periode van 70 jaar een dagelijkse veilige orale referentiedosis ingesteld, voor gezondheidsdoeleinden op lange termijn, op 0,35mg per dag.

Zowel de EPA als de WHO melden dat een zeer ruime, veilige marge is ingebouwd vanwege de diverse vormen van zilver. Nanodeeltjes onder de 25 nm, rondvormig, worden als zeer veilig beschouwd. De “Agency for Toxic Substances and Drug Registry” heeft in onderzoek met muizen, de dodelijke dosis van zilver (LD50) ingesteld op 100mg per kg lichaamsgewicht (466 literflessen).

Zilver is in zijn elementaire vorm, in de EU, een toegestaan E-nummer (E174) en komt in onze voeding voor.

Al sinds 1954 gebruikt de VS zilver om algengroei tegen te gaan, zwembaden en drinkwater te reinigen.

2. RADAR zegt: Het etiket impliceert dat de EFSA genegeerd wordt, welke duidelijk heeft gesteld dat zilver niet voor inwendige toepassing geadviseerd mag worden. En niet zonder reden uiteraard.

Weerlegging:

De EFSA wordt niet genegeerd, maar bij hun regelgeving worden wel kanttekeningen geplaatst. In de VS mag zilver voor inwendig gebruik geadviseerd worden, en wel als antibioticum en antisepticum. Het kader van hun wetgeving bepaalt echter dat het daarom niet voor dermaal (op de huid) gebruik geadviseerd mag worden. In Nederland is dit precies andersom. Dit geeft wel aan dat wetgeving meer een kader is waarbinnen iets moet passen, dan dat het daadwerkelijk op een product is afgestemd. Is zilver voor Amerikanen dan niet toxisch?

Bovendien is colloïdaal zilver heel lang geregistreerd geweest als medicijn. Vlak voor de introductie van penicilline is dit plots veranderd.

3. Onderscheid tussen bacteriën en gezonde cellen

RADAR beweert dat colloïdaal zilver geen onderscheid maakt tussen bacteriën en lichaamscellen en impliceert dat zilver een slecht alternatief is voor antibiotica.

Weerlegging:

Alleen bacteriën, schimmels en virussen zijn gevoelig voor zilver. Er is niet aangetoond dat zilver, in normale doseringen, gezonde cellen aantast. Er is ook nooit aangetoond dat zilver de gezonde flora aantast. Er zijn zelfs studies die aantonen dat na gebruik van zilver de positieve lactobacillen zijn toegenomen. Ook zijn er legio studies die laten zien dat colloïdaal zilver effectief werkt als natuurlijk antibioticum en zelfs virussen, schimmels en kankercellen afdood en afremt.

Dat reguliere antibiotica niet altijd effectief zijn of zelfs zonder gevaren worden voorgeschreven, is niet onbekend. Zelfs de overheid kwam met een campagne: “Antibiotica zijn geen antigriepmiddelen”.

Mocht u geïnteresseerd in het volledige rapport ‘Zilver en veiligheid’, dan kunt u een mail sturen naar terah@thehealthfactory.com.