In mijn vorige blog ging ik in op enzymen, prebiotica en probiotica. Wekt het jouw interesse, dan kun je de blog hier terugvinden. Naar aanleiding van de komst van een prachtig broodproduct ga ik nog iets dieper in op de prebiotica. Prebiotica zijn de vezels in onze reguliere voeding. Vezels vervullen een zeer belangrijke en vaak ondergewaardeerde functie. Tijd voor opheldering dus! Vezels zijn namelijk fantastisch! Het merendeel van de vezels in onze voeding zijn fermenteerbare vezels. Deze vezels kunnen door de darm worden afgebroken en stimuleren hierbij de aanmaak van goede darmbacteriën. De fermenteerbare vezels in voeding noemen wij prebiotica. Het andere kleine deel van de vezels, de niet fementeerbare vezels worden simpelweg door het lichaam als ontlasting losgelaten.
Veel mensen hebben tegenwoordig last van gluten allergie, intolerantie of sensitiviteit. Van oudsher werd brood simpel en puur bereid, zonder toevoegingen. Het deeg wordt voor een goede poos gefermenteerd, waardoor het deeg als het ware voor een deel is afgebroken door bacteriën voordat het wordt afgebakken en door ons kan worden geconsumeerd.
Het fermentatieproces wordt in onze snelle maatschappij door vele chemische rijsmiddelen en gist enorm verkort of zelfs overgeslagen. Door het brood niet te laten fermenteren, slaan wij een zeer belangrijk onderdeel van productie over. Hierdoor kunnen vele klachten ontstaan. Niet alleen de gluten kunnen een probleem vormen, maar ook de gist die wordt gebruikt.
Op Netflix kun je een interessante documentaire serie vinden van Michael Pollan over de vier elementen in de keuken: ‘Cooked’. In de aflevering ‘Air’ gaat Pollan in op het traditioneel bakken van zuurdesembrood.
Voor vele mensen met klachten, maar ook voor alle mensen zonder klachten, is het waardevol een alternatief te kennen. Glutenvrij brood kan echter nog steeds met minder waardevolle en minder smaakvolle ingrediënten worden gemaakt. Wat moeten we dan wel kiezen?
Living Seedful heeft een brood ontwikkeld dat én ontzettend smaakvol is én vol fermenteerbare vezels zit. Het biologische brood is glutenvrij en heeft geen synthetische toevoegingen of rijsmiddelen. Ik zou het zelf omschrijven als een stevig maar sappig brood, niet taai of droog. Het is een goed te verteren brood. Wat zeg ik? Alle ingrediënten zijn zelfs enorm voordelig voor de spijsvertering.
De ingrediënten van het traditionele Heart of Nature brood zijn: water, glutenvrije havervlokken, zonnebloempitten, bruin lijnzaad, blond lijnzaad, raapzaadolie, gierstzaad, psyllium vezels, gemalen bruin lijnzaad, appel cider azijn en Himalaya zout.
Door de grote hoeveelheid aan slijmstoffen hebben de haver en lijnzaad een kalmerend en herstellend effect op de darmen. Zij versoepelen en herstellen de slijmvliezen en de darmwand in combinatie met het prebiotische vermogen dat zij dragen door de vezels.
Het brood zit vol proteïne en omega vetten, met een juiste omega 3 / omega 6 ratio. Het brood is geschikt voor een groot publiek, jong en oud. Het is een uitkomst voor iedereen die een glutenvrij, tarwe vrij, suikervrij, koolhydraatarm of een plantaardig dieet volgt. Ook voor hen die zich niet in een van deze genoemde diëten kan vinden, is het een heerlijk brood. Diabetici zijn een belangrijke groep die veel kunnen hebben aan het brood van Heart of Nature. Door een lage glycemische index is het een geschikt alternatief zonder de bloedsuikerspiegel snel te laten stijgen. Het brood is in verpakking 6 maanden houdbaar na productiedatum en na opening 3 dagen in de koelkast te bewaren.
Er zijn verschillende varianten: traditioneel, cranberry, zwart komijnzaad, chiazaad, witte quinoa en kurkuma.
Wist je dat psyllium vezels de zaadhulsels van de Plantago plant zijn, ook wel de Weegbree? De weegbree is een bijzonder krachtige plant die veel om ons heen groeit. De Weegbree bladeren worden sinds de oudheid gebruikt als pleister. De inhoudsstoffen van de plant reinigen de wond en zorgen voor sneller herstel van de huid. Je kunt de bladeren ook eten in een salade. Nu nemen we de zaadhulsels in om onze darmen te versterken. Misschien kijk je nu wel heel anders naar de plant waar je dagelijks voorbij loopt!
Een paar van mijn favoriete broodbeleg zet ik op een rijtje.
Perl'Amande heeft een breed assortiment aan notenpasta. De amandelpasta is niet weg te denken uit mijn keukenkast of juist wel, want hij vliegt er doorheen. Ik doe de amandelpasta door de havermout, op een appel en ik gebruik het als broodbeleg.
Je boterham gezond beleggen wenst ook enige attentie. In veel voorverpakt broodbeleg zitten onnodige conserveringsmiddelen, veel zout of smaakstoffen. Zo vers en onbewerkt mogelijk heeft absoluut voorkeur. Een simpele combinatie van avocado, tomaat en keltisch zeezout heeft al veel smaak. Ik gebruik graag de ‘Tomaatje-Toe’ bouillon of wat Salade De Pecheur van Lima (zeewiervlokken) voor een persoonlijke toets. Kokosolie en avocado dienen als geweldige boter. Een huisgemaakte pesto op basis van basilicum of wilde kruiden met edelgist en cashewnoten of een muhamara zijn ook favoriet.
Een klein recept voor een tuinbonen spread:
Ik kocht ongeveer 800 gram verse tuinbonen, dan blijft er ongeveer 400 gram aan bonen over. Even blancheren, laten schrikken met koud water en dan kunnen we beginnen. Mix de tuinbonen met tahinpasta, olijfolie, appelciderazijn of citroen, peterselie, munt, basilicum, versgemalen peper en zout in de keukenmachine. Voeg eventueel wat chilivlokken toe of gerookt paprika poeder voor een extra swing.
Geen energie verlies door het eten van brood, maar energie winst en een positieve stimulering van de darmen! Ik hoop dat ik jullie deze maand kan inspireren voor een voedzamer brood alternatief te kiezen en wellicht dat jullie zelf de keuken in rennen om eigen broodbeleg te maken.
Vergeet niet om je heen te kijken wat er allemaal om ons heen groeit. Zoveel planten, zoveel kracht en ook zeker lekker voor op je boterham. Voor nu een zonnige groet en tot in juni!
Liefs,
Emanuelle