Adaptogenen

Swipe to the left
Adaptogenen
Door Emanuelle 21 december 2019 826 keer bekeken Geen reacties

Het is december. De laatste sprint wordt getrokken voor het einde van het jaar of misschien ben je nu al helemaal uitgeblust. In de vluchtigheid van ons leven heeft stress een enorme impact op ons welzijn. Het tempo van werk en onbegrensde online aanwezigheid hebben invloed op onze ervaring van rust. Soms merken we snel genoeg dat het tempo niet bij te houden valt en soms ontdekken wij de ernst van de zaak te laat. Stress kan een sluipende boosdoener zijn voor de balans van het lichaam en kan zich uiten in vele acute en chronische klachten.

Het lichaam wordt regelmatig blootgesteld aan fysieke en toxische stress - chemicaliën, pesticiden in ons eten, luchtvervuiling, niet-biologisch vlees en geraffineerde suiker bijvoorbeeld.

Adaptogenen zijn kruiden die het aanpassingsvermogen van de mens ondersteunen in verschillende en voornamelijk stress situaties. Deze adaptogenen kunnen de homeostase bevorderen en verminderen invloed van stress op celniveau. Zij beschermen en voorkomen beschadiging aan het lichaam of de geest door fysieke, emotionele of spirituele stress. Ook werken zij op verschillende gebieden in het lichaam tegelijk. Ze geven je wat jij nodig hebt en passen zich daarop aan. Heb jij energie nodig dan geven ze energie, maar bij onrust kalmeren deze planten. Heel intelligent dus!

Adaptogenen hebben verschillende kwaliteiten. Ze zijn: voedzaam, normaliserend, hebben een breed werkingsgebied en zijn echte constitutie planten. Constitutieplanten zijn kruiden, die veilig in gebruik zijn voor een langere periode om de constitutie te verbeteren.

Een greep uit de adaptogenen die bij Unlimited Health te koop zijn zal ik hieronder toelichten.

Amerikaanse Ginseng

Amerikaanse Ginseng is een prachtige adaptogeen, die de weerstand verhoogd en veel wordt ingezet als tonicum.

Eleuthero

Ook bekend als Siberische Ginseng, heeft geen relatie tot Amerikaanse Ginseng, maar heeft in de werking wel veel dezelfde kwaliteiten. Eleuthero is een bekende adaptogeen in de kruidenapotheek. Ook wel bekend als de Taigawortel.

Rhodiola

Rhodiola is één van de meest veelzijdige en gewaardeerde kruiden als het gaat om stress verwerking van het vluchtige moderne leven. Rhodiola wortel levert een bijdrage in het reguleren van dopamine en serotonine en cortisol.

Ashwaganda

Ashwaganda is een zeer krachtig kruid dat veel wordt gebruikt in de Aryuvedische geneeskunde, de oude wijsheid van India. Het geeft exact wat er nodig is, is het kalmte of juist energie. Ashwaganda kun je gebruiken voor het dieper slapen en het kalmeren van de zenuw spanning.

Tulsi

In India wordt Tulsi, ook wel Heilige Basilicum, al duizenden jaren gebruikt als medicijn en als spirituele bescherming van het leven. Een zeer goede optie om de drukke geest te kalmeren en in te zetten bij seizoen wisselende ziekte.

Maca

Maca is een wortelknol, van origine uit de Peruaanse Andes. Maca groeit op zo’n 4000 meter hoog. Ze noemde Maca ook wel De Koning van de Andes en heeft een rijk scala aan vitaminen en mineralen en ondersteunt het hormoonsysteem. Traditioneel werd het gebruikt voor meer fysieke energie, uithoudingsvermogen en verhoging van libido.

Chaga

Chaga groeit als een fungus op de bast van een witte Berk in Azie en Rusland en wordt al eeuwen gebruikt om gezondheid te verbeteren en om te vechten tegen verschillende kwalen. Rijk aan antioxidanten, adaptogenenen en heeft een antiseptische werking. De mineralen zorgen voor de geleiding van zenuwimpulsen en daarmee voor het goed functioneren van de spieren, het zenuwstelsel en de hersenen. In oude teksten wordt Chaga ook wel de Koning der Kruiden genoemd for zijn kracht om te helen en gezondheid te verbeteren en voor zijn unieke combinatie van actieve componenten.

Reishi

Reishi is éénvan de meest krachtige kruiden beschikbaar. De chinese geneeskunde beweert dat Reishi zorgt voor kalmte, balans, bewustzijn en kracht. Om in meditatieve oefeningen te verdiepen  en om het lichaam, de geest en de ziel te beschermen voor een lang en gezond leven. Reishi gedraagt zich als een regulator voor op celniveau en lichaamssystemen zoals het hormonale-, immuun-, hart en vaat-, zenuw- en spijsverteringsstelsel. Reishi kan veilig worden ingenomen.

Er is nog zoveel te delen over vele kruiden en paddestoelen, maar ga op pad en probeer wat uit. Laat de adaptogenen in jouw leven en ervaar zelf wat ze voor je kunnen betekenen.

Oh ja! Er is deze maand een promotie van de Ginseng Complex van Global Healing center. De Eleuthero, Ashwaganda, Maca en Amerikaanse Ginseng zijn hier onderdeel van.

Go get your adaptogens for winter! Een mooie kerstgift met een goede gezondheid boodschap misschien? Ik wens jullie een maand vol liefde en samenzijn.

Warmte,

Emanuelle