De voedingswaardewijzer - Juglen Zwaan (NL)
Geschreven door Juglen Zwaan, is dit een zeer compleet naslagwerk van bijna 500 pagina's, waarin vrijwel alle onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen aan bod komen. Bij het drukken van dit boek is er niet alleen gekozen voor duurzaam, milieuvriendelijk papier, maar het is ook in Nederland gedrukt om de belasting op het milieu zo laag mogelijk te houden.
De voedingswaardewijzer - Juglen Zwaan (NL)
Geschreven door Juglen Zwaan, is dit een zeer compleet naslagwerk van bijna 500 pagina's, waarin vrijwel alle onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen aan bod komen. Bij het drukken van dit boek is er niet alleen gekozen voor duurzaam, milieuvriendelijk papier, maar het is ook in Nederland gedrukt om de belasting op het milieu zo laag mogelijk te houden.
De Voedingswijzer gaat o.a. uitgebreid in op:
- De werking van vrijwel alle natuurlijke voedingsmiddelen op onze gezondheid. Deze staan van A tot Z beschreven, onderverdeeld in groenten, fruit, noten, zaden, granen, peulvruchten, kruiden, kiemen, slasoorten, zeewier, oliën, vetten, vlees, vis, zuivel, dranken en meer.
- Welke voedingsmiddelen de meeste vitamines, mineralen en plantenstoffen etc. bevatten.
- De gezondheidseffecten van de kleuren in groenten en fruit.
- De positieve en negatieve rol van antinutriënten op onze gezondheid.
- De effecten van specifieke plantenstoffen op onze gezondheid.
- Welke voedingsmiddelen bijwerkingen kunnen geven, al dan niet in combinatie met medicijnen.
- De werking van nutriënten op onze gezondheid en hoe je een tekort kunt herkennen en aanvullen.
- Hoeveel we dagelijks van alle macro- en micronutriënten binnen zouden moeten krijgen.
- Welke medicijnen tot specifieke nutriënttekorten kunnen leiden en hoe dit aan te vullen.
- Welke voedingsmiddelen we beter in de koelkast of juist daarbuiten kunnen bewaren. Ook komt aan bod welke fruitsoorten narijpen en welke niet.
- Welke groenten en fruitsoorten in een bepaald seizoen groeien.
- Of een voedingsmiddel verzurend of ontzurend werkt op ons lichaam.
- Het boek telt meer dan 2000 referenties naar wetenschappelijke studies.
- Wat je kunt eten om bepaalde klachten te verminderen (de zelfhulpwijzer).
- En nog veel meer!
De zelfhulpwijzer
Een flink gedeelte van het boek bestrijkt de zelfhulpwijzer. Hierin staat beschreven wat je het beste wel of niet kunt eten bij meer dan 100 verschillende veelvoorkomende klachten. Het leuke is dat deze informatie uit de medische literatuur komt en dat de bronnen worden vermeld. De sterkte van het bewijs wordt helder weergegeven, maar ook de te verwachten effectiviteit. Wat kun je nu het beste eten bij een hoge bloeddruk of een cholesterolspiegel die uit balans is? Dit en nog veel meer is gemakkelijk terug te vinden in dit boek.
Juglen Zwaan
Juglen Zwaan (1982) is spreker en schrijver over voeding en gezondheid. Hij is een gepassioneerde voedingskundige met een onbedwingbare honger naar nieuwe inzichten. Hij schreef de boeken De supplementenwijzer, De voedingswijzer, De receptenwijzer en De voedingswaardewijzer. Juglen maakt al meer dan 12 jaar deel uit van het radioprogramma gezondheidsnieuws en was vaste gast in het tv-programma ‘Wat eten we’ op de landelijke televisie. Hij studeerde Voeding & Gezondheid aan de Open Universiteit en Nutrition Science aan Stanford. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Hij hangt geen enkel voedingsgeloof aan, maar combineert vele visie